„Изгредници“ од данас у биоскопима

Филм „Изгредници“, снимљен по сценарију Ђорђа Милосављевића и у режији Дејана Зечевића, премијерно приказан на Фесту, од данас је на редовном репертоару домаћих биоскопа.

Изгредници је прича о три студента који радећи на свом експерименту, покушавају да докажу да просторна деструкција - прављење нереда, временом доводи до социјалне деструкције - до појаве изгреда.

Млада тројка не увиђа да им се хаос који изазивају за потребе пројекта полако увлачи и у животе. Губе дистанцу, а професор их оставља да се сами суоче са последицама.

Зечевић каже да се играо са жанровима као што се „стварност данас игра са нама“, са циљем да публика препозна јунаке филма у својој околини.

„Главни јунаци филма су студенти и професор, али подједнако и простори који их окружују, стамбене зграде, амфитеатри, болнице, затвори, медији. Колико филм говори о младим генерацијама и њиховим изборима под утицајем 'искуснијих', толико говори и о систему, управо кроз просторне персонификације основних стубова сваког демократског друштва: образовање, здравство, правосуђе, медији - у коме је највећу цену платила породица“, објаснио је редитељ.

„Не видим ништа сурово у критици грађанског друшта какво смо постали, а о директности нека да суд публика. Чињеница је да се млади подмећу као стубови под трулу конструкцију. А кад се конструкција сруши, остане само шут“, додао је он.

Студенте глуме Радован Вујовић, Марта Бјелица и Младен Совиљ, а њиховог професора тумачи Светозар Цветковић.

У осталим улогама су Предраг Ејдус, Борис Исаковић, Бранка Шелић, Мирољуб Лешо, Милена Ђорђевић и Миодраг Драгићевић.

Директор фотографије је Миладин Чолаковић, сценограф Зорана Петров, костимограф Лана Павловић, а за маску и шминку била је задужена Марија Ковачевић Јовановић.

Филм су подржали Филмски центар Србије, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање.

број коментара 0 пошаљи коментар