Велики успех филма „Довлатов“ у Русији

Руско-пољско-српска копродукција, филм „Довлатов“, који је светску премијеру имао у Главном такмичарском програму овогодишњег Берлинског филмског фестивала да би убрзо имао и српску премијеру на Фесту, постигао је изванредан успех већ током првог викенда приказивањима у биоскопима Русије.

У само прва четири дана филм редитеља Алексеја Германа млађег у руске биоскопе привукао је више од 300.000 гледалаца, доспевши тако међу три најгледанија филма у Русији у овом тренутку, што је огроман успех за филм тог профила и недвосмисленог артхаус усмерења, истичу из Филмског центра Србије.

У овом биографском филму о руском књижевнику и дисиденту Сергеју Довлатову насловну улогу је одиграо млади српски глумац Милан Марић.

Занимљиво је да се на другом месту по гледаности у Русији налази филм Лед, у коме игра српски глумац Милош Биковић.

Када је о дистрибуцији мимо Русије реч, Довлатов је већ откупљен за неколико крупнијих тржишта широм Европе.

Париска дистрибутерска кућа „Алфа вајолет“ продала је овај филм стриминг сервису „Нетфликс“ за територије енглеског говорног подручја.

Током Берлинског фестивала та дистрибутерска кућа склопила је уговоре за дистрибуцију филма и у Француској, Шпанији, Португалији, Бугарској, Румунији, Турској, Тајвану, Бразилу.

Пре тога, Довлатов је продат за дистрибуцију и у земљама Балтика и у Кини, а у току су преговори са заинтерсованима из Скандинавије и Грчке.

Филм је копродуцирала београдска кућа „Арт енд попкорн“, а подржао Филмски центар Србије.

број коментара 0 пошаљи коментар