Ђорђевић: „Гастарбајтерске приче“ крајем године на РТС-у

Емитовање серије „Гастарбајтерске приче“, редитеља Младена Ђорђевића, почеће крајем године на РТС-у, а томе ће претходити премијера филма базираног на истој причи за коју је аутор пронашао инспирацију у роману „Сумрак у бечком хаустору“ Дарка Маркова.

У питању је 16 епизода од по педесетак минута које ће се бавити животом гастарбајтера на релацији Србија-Беч, који су махом из источне Србије, док је главни јунак из околине Панчева.

„Био сам инспирисан његовим занимљивим романом Сумрак у бечком хаустору и изузетном монодрамом коју је направио по мотивима тог романа. Дарко Марков је окупио занимљиву екипу аутентичних бечких гастарбајтера са којима прави представе и путује по Бечу и Србији“, испричао је Ђорђевић Танјугу.

Све то му је послужило, како каже, као „драматуршка кичма“, да би радећи на филму и серији „ушао дубље у њихове животе“.

„Они с времена на време посећују врачару и без консултације са њом не предузимају важније животне кораке. Има доста те црне и беле магије и бежања од стварности, а с друге стране креативног приступа стварности у смислу тог уметничког посла којим се ти натуршчици баве радећи на представама“, објашњава Ђорђевић.

Главни ликови су бечки таксисти, који су дошли из Србије у престоницу Аустрије пре тридесетак година.

„То није прва генерација гастарбајтера, али живе на маргини, одбачени од аустријског друштва, неуклопљени. Живе заправо разапети између Србије и Аустрије. Та близина Србије је један од фактора који је утицао на то да се они никад не уклопе сасвим у аустријско друштво“, приметио је Ђорђевић.

Они могу у петак, када заврше са пословима у Бечу, да се спакују и брзо буду у свом родном крају, али, како наглашава редитељ, временом они су постали странци у Србији јер су се отуђили од живота својих комшија, а странци су и у Аустрији.

„То је занимљива трагикомична прича о људима који живе разапети између завичаја и иностранства“, рекао је Ђорђевић додајући да му је било битно да истакне њихову усамљеност и бежање у магију, да ослика однос аустријског друштва према њима.

„Њихова посвећеност магији говори о њиховој неуклопљености у аустријско друштво. На неки начин то је ироничан однос према европским идеалима и вредностима, јер они као да их не признају, као да не верују у њих, можда и са разлогом, и одлазе у своју паганску прошлост, оно исконско“, наводи Ђорђевић.

Како редитељ наглашава, није критички орјентисан према њима и каже да су све то добри људи, са врло занимљвим животним причама, који су натерани на маргину или су просто сами себе ставили на маргину.

„Филм је осмишљен као докудрама. Ту немамо интервјуе пред камером, већ заиста драмске ситуације и много тога што је снимљено су заправо поновљене ситуације из њихових живота и они се одлично сналазе пред камером. Тако да је то филм који је на граници између документарног и играног на један веома занимљив, понекад иновативан начин“, открио је Ђорђевић који на том пројекту ради већ три године.

Редитељ, познат по филму Живот и смрт порно банде, подсећа да је прошле године обележено 50 година од потписивања међудржавног уговора између СФРЈ и Аустрије којим је примљен велики број гастарбајтера, јер су Аустрији били потребни као радна снага.

„Срба има тамо око 200.000. Када би добили статус националне мањине, можда би били преозбиљан политички фактор, због чега и не добијају. У свести просечног Аустријанца је можда још атентат на престолонаследника, Први светски рат, рушење царевине и све то учествује у креирању слике просечног Аустријанца према Србима“, приметио је Ђорђевић.

Серија Гастарбајтерске приче биће емитована на РТС.

број коментара 2 пошаљи коментар
(среда, 07. мар 2018, 20:39)
Junior [нерегистровани]

Jedva čekam,

I film i seriju. Zvuči interesantno budući da sam i sam "gastarbajter". Doduše novije generacije tako da, bar po našem mišljenju, mi puno stvari radimo drugačije. Da ne kažem naučili smo iz grešaka starijih. Ustvari, kad se čovek malo zadubi u materiju, to se kolo (sa sve svojim greškama) okreće malo duže u krug...
Veliki pozdrav iz (naravno) Beča

(среда, 07. мар 2018, 16:25)
Gradjanin [нерегистровани]

good choice

To je odlican projekat. Odlicna odluka RTS-a da to emituje na svom programu.