Најбољи филм „Облик воде“, Гиљермо дел Торо и Гари Олдман коначно оскаровци

Мексички редитељ Гиљермо дел Торо остварио највећи успех на 90. додели Оскара. Његово остварење „Облик воде“ проглашено најбољим филмом, а такође је добио и статуету за режију. Оскаром у својој витрини коначно може да се похвали Гари Олдман за улогу Черчила у филму „Најмрачнији час“. За глуму у „Три билборда испред Ебинга у Мисурију“, Френсис Макдорманд проглашена најбољом главном глумицом.

05.45 - Овог пута није било грешке. У напетој завршници, Ворен Бити и Феј Данавеј прогласили су Облик воде за најбољи филм. To je четврта и најважнија награда Академије за ово играно остварење.

05.35 - Оскаровке Џоди Фостер и Џенифер Лоренс изашле су на бину и објавиле ко је најбоља главна глумица – Френсис Макдорманд за улогу у Три билборда испред Ебинга у Мисурију. Ово јој је други Оскар, а првог је добила за остварење Фарго.

05.25 - Једна од великих мистерија како то да Гари Олдман нема Оскара више не постоји. Хелен Мирен и Џејн Фонда прочитале су његово име за најбољег главног глумца за улогу у филму Најмрачнији час.

05.15 - Прошлогодишњој добитници Оскара за најбољу глумицу, Еми Стоун, припала је част да прогласи најбољег редитеља. И коначно, после четири номинације, Гиљермо дел Торо освојио је своју прву позлаћену статуету за Облик воде.

05.10 - Опраштајући се од оних који су преминули прошле године, певач Еди Ведер извео је дирљиву баладу Тома Петија, Room at the Top of the World.

05.00 - Поздрављен стајаћим аплаузом, легендарни Кристофер Вокен прогласио је победника за најбољу оригиналну музику, коју је компоновао Александар Депла за Облик воде. Најбоља оригинална песма је Remember Me из анимираног „Пиксаровог“ остварења Коко.

04.50 - После 14 номинација, Роџер Дикинс коначно је освојио првог Оскара за најбољу фотографију у филму Блејд ранер 2049.

04.35 - Оскар за најбољи адаптирани сценарио отишао је у руке Џејмса Ајворија за драму Зови ме својим именом. Никол Кидман прогласила је победника у категорији најбољег оригиналног сценарија – Џордан Пил за своје дебитантско остварење Бежи!.

04.15Рај је саобраћајна гужва на путу 405 најбољи је кратки документарни филм за који је Оскара добио Френк Стифел. Најбољим кратким играним остварењем проглашено је Тихо дете.

03.55 - Најбољи посао на пољу визуелних ефеката је, према мишљењу Акададемије, урадила екипа Блејд ранера 2049. Још једна статуета отишла је на конто Денкерка, и то Лију Смиту за монтажу.

03.40 - За кратки анимирани филм Драга кошарко, Оскара су освојили Глен Кин и НБА легенда, Коби Брајант. Најбоље анимирано, али дугометражно, остварење је Коко.

03.30 - Дошло је на ред и проглашење најбоље споредне глумице. Алисон Џени оправдала је очекивања и освојила свог првог Оскара за улогу у филму Ја, Тоња. „Све сам сама постигла. Немам коме да се захвалим“, рекла је Џени преузимајући награду, што је изазвало громогласан смех у сали.

03.20 - Најбољи страни филм је чилеанско остварење Фантастична жена, чији се режисер Себастијан Лелио, подижући Оскара, захвалио Академији.

03.10 - Два Оскара за Денкерк и то у категоријама монтаже звука (Ричард Кинг и Алекс Гибсон) и микса звука (Грег Лендејкер, Гари Рицо и Марк Вајнгартен). Награда Академије за најбољи продукциони дизајн отишла у руке Пола Остенберија и Џефа Мелвина.

02.55 - Да подсети окупљене да је 90 година прошло од прве доделе Оскара, Џими Кимел се нашалио на рачун година Кристофера Пламера, рекавши да је он тада био најмлађи глумац номинован за позлаћену статуету.

02.45 - Најбољи дугометражни документарац је „Нетфликсов“ Икар, који обрађује допинг скандал у Русији, а Оскаре су за то остварење подигли Брајан Фогел и Ден Коган.

02.30 - Дејвид Малиновски, Луси Сибик и Казухиру Цуђи добитници Оскара за шминку и фризуре за свој рад у остварењу Најмрачнији час и претварању Гарија Олдмана у Винстона Черчила. Марк Бриџис иде кући са статуетом за најбољи костим, коју је освојио за филм Фантомска нит.

02.20 - Први Оскар вечери отишао у руке Сема Роквела за споредну улогу у Три билборда испред Ебинга у Мисурију.

02.05 - Церемонија је почела! „Вечерас када чујете своје име, немојте одмах устајати“, нашалио се желећи добродошлицу свима домаћин Џими Кимел, алудирајући на прошлогодишњу грешку приликом проглашавања најбољег филма.

00.15 - Званице већ пристижу! Звезде у гламурозним тоалетама ходају црвеним тепихом до Долби театра.

Додела Оскара, која је требало да помогне у превазилажењу прошлогодишњих сексуалних скандала и паду Харвија Вајнстина, једног од најмоћнијих људи Холивуда, одржана је 90. пут, а у Tеатру „Долби“ у Лос Анђелесу окупила су се највећа имена филмске индустрије.

Незванични консензус критичара пред доделу био је да се овогодишња трка за најбољи филм свела на два коња –Облик воде и Три билборда испред Ебинга у Мисурију.

Облик воде, Гиљерма дел Тора, предводио је ноћашњу доделу са чак 13 номинација, али се Три билборда испред Ебинга у Мисурију, Мартина Макдоне, поред Оскаре већ овенчао највишим признањима на додели Бафти и Златних глобуса.

Што се категорије најбољег глумца тиче, највеће шансе даване су Герију Олдману за улогу Черчила у Најмрачнијем часу. Од његових колегиница у главним улогама, подједнако добре шансе даване су Френсис Макдорманд и Мерил Стрип.

За најбоље споредне улоге фаворити у мушкој и женској категорији су били Сем Роквел и Алисон Џени.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво