Отворен 46. Фест

Пројекцијом филма „Три билборда испред Ебинга у Мисурију“ Мартина Мекдоне и уручењем „Београдског победника“ за изузетан допринос филмској уметности мађарском редитељу Иштвану Сабу, вечерас је у Центру „Сава“ почео 46. Фест.

Фест је отворио Сабо, а претходно су црвеним тепихом прошетали и домаћи филмски ствараоци и културни посленици, као и премијерка Ана Брнабић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министар спољних послова Ивица Дачић, градски секретар за културу Ивона Јефтић...

Југослав Пантелић, уметнички директор и селектор Феста, открио је у изјави за РТС какви су му први утисци са свечаног отварања: „Узбудљиво, емотивно, лепо, онако како доликује фестивалу у зрелим годинама оваквог значаја какав Фест има сада поново, утицај у регији се одавно већ видео, али ми се сада ширимо, све већи број страних новинарских екипа, гостију, чланова жирија, и, оно што ми је изузетно драго, ове године примећујемо и туристе у Београду управо да би пратили програме Феста – мислим да смо на прагу да направимо оно што смо обећали пре четири године, а да ли је то тако моћи ћу да кажем 4. марта, последњег дана одржавања Феста“.

„Узбуђени смо, све је спремно, ради и припреме у трајању од годину дана сада су на испиту не само стручне критике, већ и оних до чијег мишљења још више држимо, а то је мишљење публике“, истакао је Пантелић.

„Влада Републике Србије улаже много у културу и верујем да ће се та инвестиција још више повећавати у наредних неколико година. Филм свакако заузима важно место у свему овоме, ми смо за три милиона динара повећали буџет за домаћи филм у односу на 2017. годину и сада је буџет Филмског центра Србије скоро милијарду динара. Он је 50 пута већи него пре шест година“, рекла је премијерка Ана Брнабић за РТС. 

„Такође смо, заједно са Министарством привреде, завршили да се уредба о подстицајним мерама за снимање и страних и домаћих продукција, не само филма већ углавном аудио-визуелних дела, повећава са 20 посто повраћаја од укупно уложених средстава на 25 посто што верујемо да ће Србију учинити још атрактивнијом за снимање. Свакако у Београду посебни дани када је Фест у току, тако да је мени драго да сам вечерас овде“, додала је премијерка.

До 4. марта биће приказано 116 филмова у 12 биоскопских сала широм Београда.

Фест ће угостити више од 40 стваралаца из иностранства, а „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности биће уручен 2. марта и српској глумици Неди Арнерић, док ће „Београдски победник“ за досадашње стваралаштво 3. марта примити руски редитељ Карен Шахназаров.

На затварању 4. марта биће приказано остварење „Лице" пољске редитељке Малгоржаде Шумовске, фаворит за Златног медведа Берлинског филмског фестивала.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво