Пет БАФТА признања за „Три билборда испред Ебинга у Мисурију“

На 71. додели британских Оскара тријумфовало је остварење „Три билборда испред Ебинга у Мисурију“. Црнохуморна прича о освети, британско-ирског аутора Мартина Мекдоне, освојила је пет награда Британске академије за филм и ТВ, укључујући и ону за најбољи филм.

Пет БАФТА признања за „Три билборда испред Ебинга у Мисурију“ Пет БАФТА признања за „Три билборда испред Ебинга у Мисурију“

Као што је то био случај на додели Златних глобуса, и на додели БАФТА награда, у Лондону у дворани „Ројал Алберт“, велике звезде прошетале су црвеним тепихом у црним хаљинама.

Тиме су подржале покрете „Ја такође“ и „Време је“ који се боре против сексуалног злостављања у Холивуду и промовишу једнакост полова. Више од 190 глумица потписало је писмо британског дневника Обсевера у којем осуђују сексуално узнемиравање жена, међу њима су британске глумице Кејт Винслет и Ема Томсон – добитнице Оскара.

Најбољи филм према оцени чланова Британске академије за филмску уметност је Три билборда испред Ебинга у Мисурију. Добио је пет признања.

„Наш филм носи наду, али приказује и љутњу. Сведоци смо у последњих годину дана да је љутња била једини начин да се људи натерају да слушају и да се мењају“, рекао је редитељ награђеног остварења Мартин Мекдона

Награду БАФТА као најбољи редитељ добио је Гиљермо дел Торо, за филм Облик воде. За најбољу глумицу проглашена је Френсис Мекдорманд за улогу у филму Три билборда испред Ебинга у Мисурију.

„Желела бих да кажем да делим пуну солидарност са другим глумицама које су вечерас у црном. Ко би помислио да ће мој лик Марџ Гундерсон бити тако добро прихваћена“, истакла је глумица Френсис Мекдорманд.

Гери Олдман освојио је награду за најбољу мушку улогу у филму Најмрачнији час, у којем је играо Винстона Черчила.

„У тим мрачним, неизвесним данима 1940. године Черчил је био симбол части, интегритета, слободе за Британију, али и за свет. Захваљујем њему, његовој породици и наравно поново жирију БАФТА награда. Почаствован сам због ове награде“, рекао је Олдман примајући признање.

Највише, чак 12 номинација имао је филм Облик воде, фантастична драма Гиљерма дел Тора, који је недавно добио Златни глобус за режију.

По девет номинација имале су драма Најмрачнији час Џоа Рајта и црна комедија Три билборда испред Ебинга у Мисурију Мартина Мекдоне. Блејд Ранер 2049 Дениса Виљенуеве и Денкерк Кристофера Нолана имали су по осам номинација.

„Ја подржавам, снажне, паметне и праведне жене које су учиниле да мој живот буде потпун. Френсис, ти си звезда овог филма, сваког филма у којем глумиш, чиниш ме поносним што сам глумац. Награду посвећујем мом другу, глумцу Алану Рикману“, емотивно је реаговао глумац Сем Роквел.

Медији преносе и да су поједине холивудске звезде биле у пратњи активиста за људска права. Додели награда присуствовали су и принц Вилијам са супругом Кејт Мидлтон.

БАФТА је основана 1947. године као Британска филмска академија. Има око 6.500 чланова. Финансира се претплатом и индивидуалним донацијама из различитих фондација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво