„Довлатов“, интимна прича у трци за престижног Златног медведа

После дуге паузе, српска кинематографија присутна је у такмичарском програму престижног Берлинског фестивала. Наш глумац Милан Марић тумачи насловну улогу у руско-пољско-српској копродукцији „Довлатов“, са потписом редитеља Алексеја Германа млађег.

После улоге славног руског писца, дисидента Сергеја Довлатова, Милан Марић привукао је пажњу не само у Русији већ и на престижном Берлиналу.

Тако су угледни критичари Скрина и Холивуд репортера закључили - доминантним и ироничним приступом, српски глумац импресивно носи чизме јеврејско-јерменског писца.

Довлатов је одигран као мешавина нове енергије и топлине Милана Марића у његовој првој међународној улози. Руска критика сложна је око тога да нико до сада није успео да тако добро разуме загонетну душу руског писца.

„Дефинитивно најјачи комплимент је био разговор са ћерком Сергеја Довлатова, која је такође овде на Берлиналу. Након јучерашње пројекција, пришла ми је и загрлила и рекла да мисли да нико други не би могао да тако да одигра њеног оца“, истиче Марић.

Интимна прича прати неколико дана животу Довлатова и говори о доношењу важних одлука у репресивном совјетском систему 70-их година прошлог века.

На питање како је избор за улогу Довлатова пао на Марића, редитељ Алексеј Герман млађи одговара: „Све руске звезде хтеле су да га играју, а испоставило се да је Милан био најбољи на аудицији. На пробама је био бољи од свих. Испао је најубедљивији Довлатов, најшармантији мушкарац и најделикатнији глумац. Зато је и изабран.“

Након светске премијере на 68. Берлиналу, Довлатов ће имати српску премијеру на 46. београдском Фесту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи