Маринковић: Главна драма у „Немањићима“ је сукоб између рођене браће

Вечерас на Првом програму, после Дневника, РТС је емитовао прву од 13 епизода серије „Немањићи – рађање краљевине“, наше прве игране серије о средњовековној Србији, по сценарију Гордана Михића и у режији Марка Маринковића. Уочи почетка емитовања редитељ је открио да ћемо видети причу о породици принчева и краљева, али испричану на романтичан начин, а да главна драма лежи у сукобу браће Стефана и Вукана.

Говорећи у Дневнику РТС-а о томе шта гледаоце очекује у серији Немањићи – рађање краљевине, редитељ серије Марко Маринковић истакао је да је реч о телевизијском витешком роману из пера Гордана Михића, где он анализира догађаје и личности тога периода, по ономе што савремена историјска наука има да каже.

„Ипак, треба нагласити да Михић свој епос, то јест причу гради са драмским слободама. Значи, то је оно што је битно, да је историјски контекст, само један рам за причу о породици, породици принчева и краљева, али испричану на један романтичан начин, читљив данашњем гледаоцу“, нагласио је редитељ.

Серија обухвата период од 70 година. Када су у питању догађаји, открива Маринковић, видећемо околности пре доласка великог жупана Немање на власт, његова борба за слободу и независност свога народа и, наравно, сви догађаји који су пратили и претходили крунисању његовог сина Стефана. Наравно, ту је и прича и о Сави и његовој борби за аутокефалност Српске православне цркве. 

Осим историјских чињеница, серија има и мелодрамску нит.

„Мелодрамска линија заправо је линија главног јунака, она је класична, то је унутрашња борба јунака између дужности и љубави, али опет главна драма лежи и главна линија лежи у сукобу рођене браће Стефана и Вукана. Та борба је крвава и опака за власт, али одатле произлази и једна лепа порука јер се та борба, ипак, завршава помирењем. То помирење је у ствари можда и порука серије – поруке о праштању, о коме нас уче наши славни велики оци“, закључио је Маринковић.  

Недељом после Дневника будите уз РТС. Вечерас је на програму била прва епизода Под заставом Византије, а сутра је епизода Мирослављево јеванђеље.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво