Вечерас крећу „Немањићи“ – представљање темељних вредности српске средњовековне државе

После темељног рада, ишчекивања и многих полемика у јавности, вечерас ће се пред гледаоцима РТС-а наћи прва епизода серије „Немањићи - рађање краљевине“. Кроз обраду историјских чињеница, у 13 епизода, данашњим генерацијама, биће представљене темељне вредности српске средњовековне државе.

Телевизијска обрада трагања кроз српски средњи век, рађању српске краљевине дала је политичку димензију, представила братоубилачки рат, испричала легенду, романсу и личну драму, захваљујући бројној глумачкој, продукционој и екипи сарадника.

„Почето на време, снимљено на време испод предвиђеног буџета. Сви су ушли пуног срца у снимање серије о Немањићима, сматрајући то једном обавезом или дужношћу да се нешто из наше историје пренесе мало ширем аудиторијуму, нешто што до сада није виђено“, истиче директор серије Мишко Стевановић.

Костими, литургијски обреди, декор, оружје, инсигније, онакви су какви су заиста били на двору Немањића.

„Реч је о уметничкој серији, играној серији. Историчар ту може да посаветује из позадине. У сваком случају оно што неки људи из публике очекују и неки гледаоци очекују и неки стручњаци је да то буде историјска читанка. Она то свакако није. Ви нећете учити историју из серије о Немањићима“, објашњава проф. др Смиља Марјановић Душанић, историчарка.

Тумачећи лик Адама глумац Мики Крстовић, Немањиће је схватио и упознао на другачији начин.

„Ја сам се од почетка осећао добро. И док сам ушао у снимање, и док сам снимао и по завршетку... И ја верујем да ће публика јако, јако волети Немањиће“, сматра глумац Миодраг Крстовић.

После прве епизоде, у редовном термину од 20 сати, биће емитоване сваке недеље остале епизоде. Истовремено, серија Немањићи – рађање краљевине емитоваће се и на бањалучкој Алтернативној телевизији.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво