Филм „Острво паса“ отворио 68. Берлинале

Анимираним филмом „Острво паса“ редитеља Веса Андерсона, у Берлину је отворен 68. Међународни филмски фестивал. За Златног медведа, главну награду једног од три највећа светска фестивала такмичи се 19 филмова.

Ако је судити по филмовима, Берлинале је ове године одраз света – комплексног, сложеног, узбудљивог.

Истините приче као надахнуће у првом су плану. Присутна је и биопик еуфорија, корпус филмова о животима познатих уметника.

Филмове оцењује жири на челу са Томом Тиквером, редитељем популарне серије Бабилон Берлин.

„Покушаћемо да одлазимо у биоскопске сале, са искуством које имамо, али са ставом да смо гледаоци. Желимо да будемо импресионирани, јер смо сви велики љубитељи филма. Хтели бисмо да нам филмови покрену ентузијазам и да уживамо у дискусијама. Због тога сам прихватио овај посао“, каже Том Тиквер, председник жирија.

У такозваном евроцентричном такмичарском програму, како га у Берлину називају, само су два америчка наслова. Један од њих је отворио фестивал, Острво паса, анимирани филм Веса Андерсона чија се радња дешава у дистопијском Јапану у будућности.

„Хтели смо да направимо анимирани филм о псима који су напуштени и живе на ђубришту. Неколико година смо се договарали да прича има везе са Јапаном и заједничком љубављу коју сви у екипи делимо према јапанској кинематографији, нарочито Куросави“, објаснио је редитељ Андерсон.

Берлинале ће протећи у знаку, како најављују, грађанске храбрости и дебата о сексуалној дискриминацији у филмској индустрији.

Фестивал ће дати подршку холивудском покрету „И ја такође“ под мотом „Не дискриминацији“ – посетиоци фестивала који су на било који начин погођени сексуалним узнемиравањем, моћи ће да се обрате и затраже помоћ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво