Србија са три филма на Берлиналу

Један од најпрестижнијих светских фестивала, 68. Филмски фестивал у Берлину, почиње данас. Србија ће се представити са три остварења, а четири филма након премијере на Берлиналу стижу на Фест.

Директор Филмског центра Србије Бобан Јевтић је у изјави Танјугу најавио да ће 17. фебруара у Главном такмичарском програму Берлинала бити приказана руско-пољско-српска копродукција Довлатов, Алексеја Германа млађег коме главну улогу игра Милан Марић.

Јевтић истиче да Србија деценијама није имала ниједан филм у Главном такмичарском програму берлинског фестивала и да су карте већ распродате и за премијеру и за прву репризу.

Истог дана у селекцији "Generation", која је посвећена омладинским филмовима, биће приказан кратки анимирани филм Непутовања, Ане Недељковић и Николе Мајдака млађег.

У програм „Форум", који је посвећен класицима, уврштено је култно остварење Кад будем мртав и бео, Живојина Павловића, које ће имати чак три пројекције, а реч је о рестаурираној копији израђеној у оквиру пројекта „Вип Кинотека“.

Ствараоци из Србије учествоваће на платформи за умрежавање „Берлинале талентс“ (Berlinale Talents), која траје од 17. до 22. фебруара.

У програму „250 талената“, који ће ове године окупити 128 жена и 122 мушкарца, учествоваће редитељ Марко Грба Синг и сценографкиња Миљена Вучковић.

У 10 пројеката одабраних за учешће у програму „Проџект лебс“ (Project Labs) уврштен је пројекат „Пејзажи слободе“ (Freedom Landscapes) Марте Попиводе, такође учеснице скупа „Берлинале талентс“.

Јевтић наглашава да је Берлинале најважнији фестивал за европско тржиште, посебно за централну и јужну Европу.

„Он је нама можда и важнији од Кана, јер се ту постиже већина договора. Сви су на једном месту, сви седимо на том маркету и ту се праве договори за целу годину“, објаснио је Јевтић.

Са прошлогодишњег Берлинала београдска публика ће на предстојећем Фесту, који се одржава од 23. фебруара до 4. марта, имати прилику да погледа филмове Ана, љубави моја, Божија земља, Трагом костију, Фантастична жена и Забава, а у програму су се нашла и три остварења из Главне такмичарске селекције овогодишњег берлинског фестивала.

Поред већ поменуте српске мањинске копродукције Довлатов, ту су и Лице - нови филм пољске редитеље Малгоржате Шумовске, чији је претходни филм Тело приказан на 44. Фесту, и Ева –адаптација романа британског писца Џејмса Хедлија Чејса у режији Беноа Жакоа.

„Лола на Берлиналу“ је селекција која приказује најбоља остварења немачке кинематографије, а из овог програма на Фест стиже Ниоткуда, нови филм Фатиха Акина, вишеструко награђиваног немачког редитеља турског порекла, овенчаног Златним медведом на Берлиналу за Главом кроз зид (Head On).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво