Регионална премијера филма „Исти“ у Загребу

Након светске премијере на Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму, документарни филм „Исти“ Дејана Петровића имаће регионалну премијеру у оквиру 14. Међународног фестивала документарног филма "ZagrebDox", који ће бити одржан од 25. фебруара до 4. марта.

Од 1.386 филмова, колико је ове године пристигло на конкурс, 38 документараца биће приказано у такмичарском програму, у оквиру међународне и регионалне конкуренције. Осим филма Исти, у регионалној конкуренцији биће приказано још 16 документараца из региона.

Петровић је истакао да је "ZagrebDox" одличан фестивал документарног филма у региону, који приказује најзначајније филмове из земаља бивше Југославије, али и суседних земаља - Аустрије, Мађарске, Италије, Бугарске.

„То је место окупљања документариста из различитих делова света чији су филмови у протеклој години приказани на најзначајнијим фестивалима. Учешће филма Исти на 'ZagrebDox'-у је још једна потврда да смо направили интересантан филм, јер након премијере на ИДФА добили смо позиве од неколико селектора веома значајних фестивала документарног филма, од САД, Израела, Египта“, рекао је Петровић.

Краткометражни документарни филм Исти (16 мин) је филм метафоре који се, приказујући живот у затвору, бави темом губљења идентитета појединца под утицајем система.

Успостављајући паралелу између затворског и ширег друштвеног система, овај документарац истражује релативност људске слободе.

У такмичарском програму овогодишњег фестивала документарног филма у Загребу биће приказани и победнички документарац Међународног фестивала документарног филма у Амстердаму (ИДФА) Друга страна свега Миле Турајлић, Слатко од Ништа Бориса Митића и Радничка класа одлази у рај Марка Цвејића.

Уз такмичарски програм, загребачки фестивал стандардно доноси и низ других програма: Биографски докс, Музички глобус, Хепи докс, Контроверзни докс, Мајсторе докса, Стање ствари, Тин доx и АДУ докс. Посебни програми укључују Рестартову школу документарног филма и У фокусу: Нова Еуропа.

"ZagrebDox" ове године рестроспективе посвећује француској редитељки Клер Симон и хрватском документаристи и сниматељу Борису Пољаку.

број коментара 0 Пошаљи коментар