На 46. Фесту 126 филмова, 116 премијера!

Београдски међународни филмски фестивал Фест, под слоганом „Приђи ближе“, ове године биће одржан од 23. фебруара до 4. марта и на њему ће бити приказано 126 дугометражних и документарних филмова.

Београд ће, као филмска престоница, током десет дана представити рецентну светску продукцију којом тематски доминирају проблеми, страхови и надања савременог човека.

Премијерно ће бити приказано 116 филмова, док ће 10 филмова бити приказано у оквиру програма Фест класик. Филмови ће бити приказивани у девет сала широм града, међу којима је први пут и биоскоп „Гранд сине Раковица“. Цене карата су од 250 до 500 динара.

Овогодишњи фестивал отвара филм Три билборда испред Ебинга у Мисурију режисера Мартине Мекдоне.

Од филмова већ препознатих и награђених у свету, готово свих наслова у трци за Оскара међу којима су Облик воде, Ја, Тоња, Фантомска нит, до остварења чије ће приказивање на Фесту бити једина јавна пројекција у овом делу света где су Увреда, Фантастична жена, Скривена љубав, Адвокат дела такође номинована за награде Америчке филмске академије.

Међу ауторима филмова који ће бити приказани на овогодишњем Фесту нашла су се звучна имена попут Романа Поланског, Чена Кајгеа, Пола Шредера, Ролана Џофија.  

У, сада већ традиционалној, међународној конкуренцији за награду Београдски победник је 16 филмова, а пет домаћих остварења такмичи се за награду у националној селекцији.

„Главни такмичарски програм понудиће 16 брижљиво одабраних наслова из свих делова света од Аргентине, преко Данске до Русије. Ове године, као што смо то обећали пре тачно годину дана, није било селекционе комисије за такмичарски програм српски филм, определили смо за искључиво премијерне“, објаснио је уметнички директор фестивала Југослав Пантелић.

Пантелић је истакао да ће награду Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности добити мађарски редитељ Иштван Сабо и глумица Неда Арнерић, док ће Београдски победник за досадашње стваралаштво добити режисери Карен Шахназаров и Роланд Џофи.

Градски секретар за културу и председник одбора Феста Ивона Јевтић нагласила је да је Град за овогодишњи фестивал издвојио 30 милиона динара.

То је до сада највећа сума које су градске власти издвојиле за Фест јер је он, како је Јевтићева рекла, једна од најзначајнијих манифестација у граду која привлачи велику пажњу.

Ивона Јевтић је истакла да се Одбор одлучио за сале широм града са идејом да се култура приближи јединицама локалне самоуправе.

На 46. Фестово издање стижу и Берлински адути. Одмах након светске премијере на Потсдамер плацу, пред београдску публику стижу филмови Ева Беноа Жакоа са Изабел Ипер и Лице, остварење награђиване пољске редитељке Малгоржате Шумовске које ће званично и затворити Фест.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво