Номинације за Оскара – изненађења, рекорди, обрти

Грета Гервиг је тек пета редитељка номинована за Оскара, док директорка фотографије у филму "Mudbound", Рејчел Морисон, улази у историју као прва жена која је номинована у тој категорији за најпрестижнију филмску награду.

Са 13 номинација Облик воде се приближио остварењима Све о Еви, Титаник и Ла-Ла ленд који су имали по 14.

За Оскара за најбољи филм такмичиће се девет остварења: Зови ме својим именом, Најмрачнији час (Darkest Hour), Денкерк, Бежи!, Lady Bird, Фантомска нит, Доушник (The Post), Облик воде (The Shape of Water) и Три билборда испред Ебинга у Мисурију.

Посебaн фокус сваке године је на награди за најбољу режију, која је према оцени неких показатељ родне нејаднакости, с обзиром на то да је до сада Оскара добила само једна редитељка - Кетрин Бигелоу за филм Катанац за бол.

Џордан Пил, редитељ остварења Бежи!, тек је пети црни филмски стваралац номинован за најбољу режију и трећи чији је филм номинован за најбољи, након Берија Џенкинса прошле године за филм Месечина.

Страни медији скрећу пажњу на номинацију Дензела Вошингтона (Roman J. Israel, Esq) за најбољег глумца који је потиснуо Џејмса Франка (Disaster Artist), који је оптужен за сексулано злостављање.

Кристофер Пламер, номинован у категорији глумаца у најбољој споредној улози, заменио је Кевина Спејсија у филму Ридлија Скота Сав новац на свету који се такође суочио са оптужбама за сексуално злостављање.

Можда најнеочекиванији је успех филма Фантомска нит Пола Томаса Андерсона који има четири номинације: за најбољи филм, режију, најбољег глумца (Данијел Деј-Луис) и најбољу споредну женску улогу (Лесли Манвил).

Остварење Три билборда испред Ебинга у Мисурију има седам номинација, одмах иза Облика воде и епопеје из Другог светског рата Кристофера Нолана Денкерк, са осам номинација, од којих је већина у техничким категоријама.

Иако су фаворити углавном независни филмови, нису лоше прошли ни блокбастери: Блејд ранер 2049 са пет номинација, Ратови звезда: Последњи џедаји са четири, Baby Driver са три, Лепотица и звер са две и Пиксаров анимирани филм Коко са две.

Ипак Чудесна жена Пети Џенкинс, филм са највећом зарадом у историји који је режирала жена, остао је без номинација.

Још једна занимљивост је да је Мерил Стрип за улогу издавача Вашингтон поста у филму Доушник, дошла до своје 21. номинације за Оскара.

Прошлогодишњу доделу Оскара, чији је домаћин био комичар Џими Кимел, путем Еј-Би-Сија пратило је 32,9 милиона гледалаца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво