Затворен 11. „Кустендорф“

Синоћ је свечано затворен 11. „Кустендорф“ у Дрвенграду на Мећавнику. Са наградама Златно, Сребрно и Бронзано јаје са фестивала су отишли аутори најбољих филмова, по мишљењу жирија, а са наградом Дрво живота за будуће стваралаштво, доајен српског глумишта Александар Берчек, који је био гост последњег дана фестивала.

Овацијама и дугим аплаузом гости и публика 11. „Кустендорфа“, поздравили су великана српског глумишта Александра Берчека, коме је био посвећен програм Ретроспектива великана на овогодишњем фестивалу. На затварању, оснивач фестивала и редитељ Емир Кустурица му је уручио награду Дрво живота за будуће филмове.

„Сад се бавим дрветом, правим разне ствари од дрвета. Важно ми је, не толико, да тренирам мозак и главу колико да останем у кондицији с рукама и са тим вештинама које су врло битне за глумца“, објаснио је славни глумац примајући награду. Пошто је, како је истакао, добио награду за будуће филмове, Берчек је поручио редитељу Кустурици, „памет у главу“.

Награда Златно јаје је додељена филму Бомбона палестинског редитеља Ракана Мајасија о палестинском затворенику на издржавању казне у израелском затвору.

„Много сам срећан што сам овде и хвала много. Ово је прва награда коју сам добио и неизмерно сам срећан. Хвала и мојој екипи са којом сам радио на филму“, узбуђено је рекао редитељ Мајаси држећи главну фестивалску награду.

Жири је одлучио да Сребрно јаје буде додељено египатском редитељу Самеху Алаи за филм Петнаест, а Бронзано црногорском редитељу Николи Вучинићу за остварење Лумпен.

На Фестивалу је уручена награда „Вилко Филач“ најбољем директору фотографије Пјотру Полусу за пољски филм Стварно је екстра.

Специјална признања жири је доделио Руслану Братову за руски филм Вртешка и Умберту Ваљехи из Доминиканске Републике за филм Шанел.

Једанаести „Кустендорф“ је после шест дана пројекција филмова из целог света, креативних радионица и сусрета са најзначајнијим савременим редитељима попут Сорентина и Естлунда, званично затворен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара