Златно јаје палестинско-либанском филму „Бомбона“

Ракану Мајасију за филм „Бомбона“, снимљеном у копродукцији Палестине и Либана припало је Златно јаје за најбољи филм 11. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“.

Сребрно јаје отишло је у руке Самеха Алаа за остварење Петнаест (Египат), док је Бронзано јаје додељено Николи Вучинићу за филм Лумпен (Црна Гора).

Одлуку је донео жири у саставу: рок критичар и публициста Петар Пеца Поповић и професори Властимир Судар и Серж Регур.

Специјално признање припало је Умберту Ваљеху из Доминиканске Републике за филм Шанел и Руслану Братову за остварење Вртешка (Русија).

Награда „Вилко Филач“, одлуком директора фотографије Иштвана Борбаша, додељена је Пјотру Полусу за филм Стварно је екстра у режији Катажине Важехе (Пољска).

За награде фестивала такмичио се 21 филм студената и младих аутора из Холандије, Јордана, Кине, Либана, Русије, Србије, Црне Горе, Пољске, Египта, Израела, Француске, САД, Хрватске, Мексика и са Филипина.

Награда за будуће филмове „Дрво живота“ уручена је српском глумцу Александру Берчеку и прослављеном италијанском режисеру Паолу Сорентину.

Гости фестивала били су и шведски редитељ, прошлогодишњи добитник Златне палме у Кану Рубен Етслунд, као и редитељи Паоло Виљалуна (Филипини), Стефан Команадрев (Бугарска), Цхијан Вон (Кина), Микаел Роскам (Белгија) који су представили своје филмове на радионицама.

На сцени „Проклете авлије“ свирали су амерички гитариста Гери Лукас, јапански бенд „Јапалкан“, „Влатко Стефановски триo“, француски бенд „Барбо“, „Бајага и Инструктори“, а Емир Кустурица и „Но Смокинг оркестра“ су представили нове песме.

број коментара 0 Пошаљи коментар