Кустурица: „Кустендорф“ успева оно што многи фестивали не могу

Мислим да овај фестивал већ 11 година, у комуникацији великих аутора и младих који долазе, успева оно што је врло тешко учинити на фестивалима где су главни догађаји црвени теписи и билборди. Ово је фестивал који је посвећен филму и свему што се тиче те уметности, истакао је прослављени режисер Емир Кустурица.

Уочи доделе главних награда на „Кустендорфу“, његов оснивач, Емир Кустурица, осврнуо се на оно што је постигнуто на овогодишњем фестивалу и питањима на која је покушано да се дају одговори.

Фестивал сте основали са идејом да младе уверите да је филм уметност а не само индустрија. После 11 година студенти који овде стижу из целог света имају јасну идеју да чувају ауторство по сваку цену. Да ли то значи да је мисија „Кустендорфа“ успела?

„Моја мисија можда није, али је овај фестивал прошао у знаку једног заборављеног филма. То је авангардни филм Мајаковског и Љиље Брик, од којег је остао само један и по минут. Како смо кренули од тога, тако је и прва ноћ најавила велике младе ауторе, чији су филмови постали јако озбиљни.

То је производња нових филмских хероја. Мислим да овај фестивал већ 11 година, у комуникацији великих аутора и младих који долазе, успева оно што је врло тешко учинити на фестивалима где су главни догађаји црвени теписи и билборди. Ово је фестивал који је посвећен филму и свему што се тиче те уметности.“

Једна од тема „Кустендорфа“ је била да ли се филм из биоскопа сели на телевизијске екране попримајући другу форму. Да ли бисте ви режирали телевизијску серију?

„Филм ће свакако своју праву наративну димензију доживети у добрим серијама. Већ сам у преговорима са једном енглеском фирмом да после кинеског филма правим Злочин и казну данас у Лондону.

Једна од мојих жеља за коју се надам да ћу до краја живота успети да остварим јесте да снимим телевизијску серију На Дрини ћуприја.“

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи