Командарев: Оптимиста сам, зато сам остао у својој земљи

У оквиру програма „Савремене тенденције“ 11. „Кустендорфа“ приказан је филм „Правци“ бугарског режисера, сценаристе и продуцента Стефана Командарева, који истиче да је желео да креира својеврсно огледало данашњег друштва у својој земљи што је представио кроз разговор између таксиста и клијената.

Имамо шест таксија са више прича и трудили смо се да представимо оно што се дешава данас у Бугарској. Снажно верујем да је први корак ка позитивној промени је имати јасну слику о стварној ситуацији, објашњава Командарев у интервјуу Танјугу.

Бугарски синеаста приметио је да медијском сликом у Бугарској доминирају ријалити програми, забава, нема реалне слике стварности што је био њихов циљ током снимања филма “Правци”.

Командарев је признао да је неколико пута позиван да уђе у политику, али је одбио сматрајући да је филм његов начин да нешто промени.

„Овај филм сам снимио због своје деце. Зато што последњих шест-седам година све више се питам шта ће бити са њиховим животима, у каквом друштву ће живети, ако остану у Бугарској, или ако оду и наставе свој живот негде другде“, рекао је редитељ.

Командарев је нагласио да су Правци мали искрен филм, блиско повезан за његовим приватним животом.

Аутор филма Свет је велики и спасење чека иза угла, који је дистрибуиран у чак 93 земље и освојио 35 награда, каже да у Бугарској постоји много проблема попут економских, финансијских.

„Али главни проблем је криза морала, криза вредности. Заборавили смо шта је добро, а шта је лоше. Некако смо изгубили правац и зато смо и назвали филм Правци. Можемо да се боримо против економских проблема, али ако смо близу ивице кризе морала, тешко је пронаћи пут и вратити се назад“, истакао је Командарев.

Филм је приказан у селекцији Известан поглед Канског филмског фестивала, а селектори су приметили да се тих шест прича које се чују у таксијима у Софији, могу пронаћи у било којој европској престоници.

За неколико дана почиње биоскопска дистрибуција у Бугарској, филм ће након премијере на “„Кустендорфу”“ бити приказан и на Фесту, а Командарев једва чека да види реакције и бугарске и српске публике.

Команадарев је рекао да је најважнија публика за овај филм бугарска и изразио наду да ће његови сународници погледати филм и да ће он испровоцирати дискусију и бити један од првих корака ка промени.

На питање да ли верује у моћ уметности да мења ствари, Командарев је рекао да је оптимиста.

„Једне ноћи у Софији таксиста ми је рекао да је Бугарска земља оптимиста зато што су сви песимисти и реалисти већ отишли. Ја сам оптимиста и зато сам остао у својој земљи коју волим и до које ми је веома стало. Зато верујем и у уметност“, навео је Командарев.

Филм Правци је нискобуџетни филм, а коментаришући ситуацију у бугарској кинематографији, Командарев примећује позитиван помак у последње две-три године које је обележио успех бугарских остварења на иностраним фестивалима, све веће интересовање за бугарски филм, па су чак француски критичари запазили појаву „бугарског новог таласа“, док с друге стране у погледу финансирања влада хаос.

Правци су први бугарски филм који је након три деценије, селектован за програм Канског филмског фестивала.

Стефан Командарев каже да то није очекивао, чак су се шалили током снимања да због једне опаске у филму на рачун француског аутомобила, сигурно неће бити изабран за приказивања на француском фестивалу.

Сценарио за наредни филм већ је спреман, а Командарев је објаснио да су "Правци" заправо први део трилогије.

"Провели смо месеце на улицама Софије током ноћи и приметили смо да током ноћи могу да се виде три врсте аутомобила - таксији, полицијски аутомобили и амбулантна кола. Сада имамо сценарио у коме су у ценгтру три полицијске патроле и надамо се да ћемо снимати у септембру или октобру", открио је Командарев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара