Сорентино за РТС: Увек сам између смешног и меланхолије

Чувени италијански редитељ, сценариста и писац Паоло Сорентино био је гост 11. „Кустендорфа“. У ексклузивном интервјуу за РТС је говорио о будућности филма, због чега је одлучио да снима телевизијске серије и какви су јунаци његових филмова и књига. Паолу Сорентину је на „Кустендорфу“, редитељ и оснивач Фестивала Емир Кустурица уручио награду „Дрво живота“ за будуће филмове.

 

Власник специфичне поетике и филмског језика, подједнако талентован за писање књига као и за режирање филмова, Паоло Сорентино је од оних аутора на које „Кустендорф“, младим ствараоцима, жели да укаже.

Не морате се одрећи филма као уметности, пристати на захтеве филмске индустрије да бисте постали звезда. Можете да снимите телевизијску серију и да сачувате ауторски интегритет.

„Не знам зашто публика воли дуге приче. Такве приче директно улазе у куће, па у том смислу ТВ серије имају предност у односу на филм. Снимити филм је много захтевније. Имао сам доброг продуцента с којим радим и на филму, па ме је заштитио као аутора када је реч о серији Млади папа, јер сам рекао да ћу радити серију само на начин на који снимам филм. Мене не занимају правила телевизије. Рекао сам му: 'Ако ми омогућиш да снимим филм од 10 сати, радићу'. Пристао је и све је било лако“, објашњава Сорентино.

Сорентинови јунаци, књижевни и филмски, су моћни, контроверзни мушкарци, од Ђулија Андреотија, преко првог америчког папе до Силвија Берлусконија.

„Сви моји ликови су слични. Не знам како их бирам. Неке сам познавао кад сам био млад. Волим оно што се крије иза њихове моћи. Увек сам између смешног и меланхолије и због тога бирам моћне ликове, јер се иза тог сна о моћи крију меланхолија и усамљеност“, каже чувени италијански редитељ.

Каријеру Паола Сорентина у овој години обележиће серија Нови папа и филм о Силвију Берлусконију. Ни о једном детаљу, због продуцената, Сорентино није желео да говори.

Оно што жели је да му се „Кустендорф“ још који пут посрећи, и да после гостовања на Мећавнику као пре четири године, његово име буде на листи добитника награде Оскар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво