Отворен 11. „Кустендорф“, стигли Естлунд и Сорентино

На Мећавнику је отворен 11. међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“. У конкуренцији за Златно, Сребрно или Бронзано јаје је 21 остварење младих аутора и студената из целог света. Програм „Ретроспектива великана“ посвећен је италијанском редитељу Паулу Сорентину и глумцу Александру Берчеку.

Отворен 11. „Кустендорф“, стигли Естлунд и Сорентино Отворен 11. „Кустендорф“, стигли Естлунд и Сорентино

Прошлогодишњи кански добитник и страствени скијаш Рубен Естлунд први је стигао на „Кустендорф“. Познат по духовитој анализи духа европске средње класе и опсервацији друштва, Естлунд на Мокрој Гори представља филм Сквер и скијаће са домаћином.

„Прво сам снимао филмове о скијању, а сада долазим на Мећавник који је попут скијашког центра. Био сам током протекле године на бројним фестивалима али када ме је Емир позвао нисам се двоумио. Покушаћу да охрабрим студенте да се одупру масовној англосаксонској филмској индустрији и да покажу да је свет и нешто друго“, истакао је редитељ Рубен Естлунд.

Мокра Гора од данас је епицентар филмске уметности. Јединствени фестивал који спаја младе ствараоце и реномиране редитеље, свечано су отворили министар културе и информисања Владан Вукосављевић и оснивач „Кустендорфа“ и редитељ Емир Кустурица.

На отварању је свирао познати гитариста, кантаутор и композитор Гери Лукас.

„Ово је једно од најлепших места где сам био. Замолили су ме да компонујем музику за сачуване кадрове филма Закована филмом са Мајаковским као сценаристом и глумцем. Тај минут и по је романтичан, такав је плакат Фестивала и музика“, објаснио је Гери Лукас.

Иако концерт „Јапалкана“ почиње у поноћ и траје до дубоко у ноћ, одмора нема јер је за сутра у 10.30 заказана прва филмска пројекција, а у подне на питање да ли су данас ТВ серије популарније од филмова, одговоре ће дати редитељи Паоло Сорентино и Емир Кустурица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво