Кустурица и министар Вукосављевић отварају „Кустендорф“

Једанаести Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ свечано ће у Дрвенграду отворити министар културе и информисања Владан Вукосављевић и оснивач фестивала редитељ Емир Кустурица.

Награђивани редитељи Паоло Сорентино и Рубен Остлунд долазе на Мећавник првог фестивалског дана, а на програму фестивала поред приказивања Остлундовог филма Сквер, награђеног Златном палмом прошле године, и радионице са шведским аутором, биће и наступи америчког гитаристе Герија Лукаса и занимљивог јапанског бенда „Јапалкан“, који изводи српску музику.

Такмичарски програм 11. „Кустендорфа“ чини 21 филм домаћих и иностраних аутора.

У „Савременим тенденцијама“ наћи ће се филмови Никада ниси заиста био овде, редитељке Лин Ремзи, који ће на радионици представити продуценткиња Роса Атаб, затим, филипински филм Рикша, добитник Златног пехара у Шангају, бугарски филм Правци, кинески филм žСунце које може да помера планине, као и француско-белгијски филм Верност.

Разговоре са студентима водиће редитељи ових филмова Паоло Виљалуна, Стефан Командарев, Ћијан Вон и Микаел Роскам.

Ретроспектива великана биће посвећена глумцу Александру Берчеку и режисеру Паолу Сорентину.

„Кустендорф“ ће у оквиру пратећег програма представити два нова филма млађих аутора: Песма језера Свеј, Арија Голда, и документарац Танкреда Рамона, žНема богова, нема господара: историја анархизма.

Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће надалеко чувени ноћни живот „Кустендорфа“.

Гости „Кустендорфа“ међу првима ће чути нумере са новог албума Емира Кустурице и „Но смокинг оркестра“ на концерту другог фестивалског дана, а најављени су и наступи „Влатко Стефановски трија“, француског бенда „Барбо“ и српске групе „Бајага и Инструктори“.

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 16. јан 2018, 12:18)
anonymous [нерегистровани]

Profesor

Stari poltron, nove pobede...

(уторак, 16. јан 2018, 11:12)
zecevic m. pljevlja [нерегистровани]

Kulturom do ljudskosti

Sta kazeti. Neponovljivi Kusto. Bravissimo.