Владимиру Петрићу награда „Небојша Поповић“

Професору Владимиру Влади Петрићу додељена је награда „Небојша Поповић“ за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе у Културном центру Београда.

Награда „Небојша Поповић“ је основана 2016. године као признање и подршка професионалцима, појединцима и групама, који то раде на модеран и промишљен начин, у настојању да филмској уметности очувају дигнитет и пажњу коју заслужује.

Према мишљењу жирија који су чинили Радослав Зеленовић, Небојша Брадић и Стефан Арсенијевић, професор Влада Петрић је један од најзначајнијих савремених теоретичара и историчара филма.

„Петрић је професорску каријеру започео на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, а наставио је на чувеном Универзитету 'Харвард', где је основао и водио Харвардски филмски архив са циљем да промовише филм као уметност и подстакне његово мултидисциплинарно изучавање. Као филмски критичар објављивао је радове у Политици и угледним специјализованим часописима Сајт енд саунд, Синема џурнал и Филм квотерли“, истакао је Брадић.

Брадић је додао да међу најзначајније Петрићеве књиге спадају „Чаробни екран“ (1962), „Шекспир и филм“ (1964), „Увођење у филм“ (1968), „Развој филмских врста“ (1970), „Филм и снови“ (1981), „Конструктивизам у филму“ (1987)...

„Петрић је активан и као филмски стваралац, проширујући своје трагање за „чистом филмичношћу у пракси, кроз филмове и филмске есеје 'Немилосрдни анђео', 'Симфонија руку', 'Естетика покретне слике', 'Зид успомена'... значајну енергију уложио је и у очување наслеђа Славка Воркапића, чије су поставке о кинестезији биле почетна инспирација за Петрићеву филмску теорију“, образложио је Брадић.

Професор Петрић се захвалио на вредном признању и напоменуо да је био јако изненађен када му је супруга рекла да је добио награду.

„Истина је да сам Небојшу Поповића срео само једном и пало ми је напамет да замолим жири да награди неког другог. Ипак, схватио сам да мене и Небојшу Поповића повезује место уредника филмског програма у РТС-у и љубав према добром филму. Рекли су ми да је Поповић био одличан уредник филмског програма и да је пуштао филмове који нису само забавни“, објаснио је Петрић.

Професор је напоменуо да ће новчани део награде донирати за куповину књига и часописа за библиотеку Југословенске кинотеке.

„Некада је био обичај да се важни филмски часописи купују за библиотеку Југословенске кинотеке, па се са тим престало једно двадесетак година збок економске кризе. Сада је то опет пракса у Југословенској кинотеци, али ваља попунити тај размак од 20 година“, сматра Петрић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво