Паоло Сорентино гост „Кустендорфа“

Прослављени редитељ Паоло Сорентино биће гост 11. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“, који се одржава од 16. до 21. јануара на Мећавнику, најавио је његов оснивач редитељ Емир Кустурица.

Кустурица је рекао на конференцији за новинаре у Министарству културе да ће Сорентину бити уручена награда за будуће филмове која од ове године носи назив Дрво живота, а у оквиру „Рестроспективе великана“ биће приказани његови награђени филмови.

Најавио да ће на фестивалу разматрати где је филм данас и каква је његова судбина, да ли телевизијска серија постаје бољи медиј од филма и да ли се заправо филм из биоскопских сала сели на ТВ екране претварајући се у другу форму.

„Због тога смо позвали најбољег (Паола Сорентина) са којим ћемо дискутовати о овим питањима и чија ће серија Млади папа, коју ја гледам као роман о свим папама, бити непрестано приказивана током пет дана“, додао је Кустурица.

Програм „Ретроспектива великана“ биће посвећена и српском глумцу Александру Берчеку, за кога Кустурица каже да је један од ретких који никада није снимио лош филм, а у овом програму ће бити приказана и два филма из 1967. Бреза, Анте Бабаје, и Празник, Ђорђа Кадијевића из 1967. године.

Фестивал ће отворити редитељ Рубен Остлунд са филмом Сквер – победник Канског филмског фестивала.

У оквиру програма „Савремене теденције“ биће приказани филмови Никада ниси заиста био овде редитељке Лин Ремзи, који ће на радионици студентима и младим ствараоцима представити продуценткиња Роса Атаб, иначе председница жирија, затим филипинско остварење Рикша награђен Златним пехаром у Шангају, бугарски филм Правци, кинески Сунце које може да помера планине, као и француско-белгијско остварење Верност.

Радионице студентима држаће редитељи поменутих наслова Паоло Виљалуна, Стефан Командарев, Ћијан Вон и Микаел Роскам.

За награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се 21 филм студената и младих аутора из Холандије, Кине, Либана, Русије, Србије, Црне Горе, Пољске, Египта, Израела, Француске, САД, Хрватске, Мексика, Јордана и са Филипина.

У жирију ће, поред продуценткиње Атаб, бити и професори Властимир Судар и Серж Регур, док ће награду „Вилко Филач“ за најбољу фотографију доделити Иштван Борбаш.

„Кустендорф“ ће представити и два нова филма млађих аутора - Песма језера Свеј, Арија Голда, и документарац Нема богова, нема господара: Историја анархизма, Танкреда Рамона, док ће у оквиру фестивала у Андрићграду бити отворена рестроспективна изложба дела Петра Лубарде.

У музичком програму наступиће амерички гитариста Гери Лукас, јапански бенд „Јапалкан“ који изводи српске песме на српском језику, затим „Влатко Стефановски трио“, француски бенд „Барбо“ и „Бајага и Инструктори“.

Министарство културе и информисања помогло је „Кустендорф“ са 25 милиона динара, а министар Владан Вукосављевић то сматра важним сегментом културне политике, јер је у питању једна од најзначајнијих манифестација којом се Србија дичи.

Приметио је да листа гостију „Кустендорфа“ претходних 10 година представља енциклопедију најзначајнијих стваралаца, а сам фестивал је „место сусрета оних на врху и оних који се ка том врху пењу“.

Вукосављевић је Мећавник и Кустуричину мисију упоредио са Андрићевим хајдуком Стојаном из приче Велетовци, при чему је приметио да Кустурица није попут хајдука Стојана сам у тој својој борби против Турака - против тривијалности, јефтине забаве неквалитетних садржаја, већ окупља сличне гласове, претворивши Мећавник у једну од „кула светиља“.

Кустурица се надовезао да његов живот јесте једна врста специфичне хајдучије „робинхудовског типа“ и додао да је од недођије направио дестинацију са жељом да своју добит од кинематографије и музике претвори у општу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво