Ћетковић: Ако смо нечим богати, онда је то историја

Мало која телевизија у региону се кроз играно-серијски програм сусрела са 12. веком, где реконструкција историјских догађаја зависи од различитих извора, при чему од објеката, костима и реквизита није сачувано ништа аутентично. Пример тога је историјска сага „Немањићи – Рађање краљевине“, чију смо прву епизоду погледали за Нову годину.

Приказивање једне од најишчекиванијих серија РТС-а очекује нас од средине фебруара. У улози Стефана Првовенчаног је Војин Ћетковић, који је био гост Културног дневника.

Од песника Лазе Костића до српског средњовековног владара. Имате ли утисак да сте на неки начин предодређени за улоге историјских личности?

„Играо сам и у позоришту неке историјске личности, нека класична дела. То просто редитељи тако виде. Сад, могу ја да причам о себи да ли то могу да изнесем или не могу да изнесем. Они су ти који пресуђују да ли могу да глумачки изнесем једну такву личност – да ли може да се отрпи моје лице и моја глума кроз 12 или 15 епизода и да ми се верује.“

С обзиром на не тако далеку епоху, другачији језик којим се говорило, да ли је било тешко изнети један такав лик и приближити га публици уз настојање да садржај буде јасан?

„Мислим да је то једна од предности сценарија, што језик није архаичан, што постоје догађаји који обележавају то време, али углавном је ритам говора малтене савремен, књижевни, али ближи овом савременом. На тај начин смо некако осавременили и омогућили гледаоцу да може мирно да прати серију и мислим да би људи одустајали од гледања када бисмо говорили језиком којим се тада говорило.“

Вас као Стефана Првовенчаног нисмо видели у првој епизоди. Када ћете се појавити у средњовековној одори, чизмама, са мачем и на коњу?

„Ја се појављујем од четврте епизоде, док прве три епизоде игра мој млађи колега. Он игра младог Стефана Првовенчаног, док сам ја Стефан Првовенчани од његове тридесетпете, тридесетшесте године па до смрти. И то је било веома захтевно.“

Будући да се ради о комплексном лику, претпостављам да су биле неопходне озбиљне припреме. Можемо ли рећи да је реч о великом глумачком изазову?

„Нисам се тиме оптерећивао, ни светошћу свог лика, ни његовим местом у нашој историји. Покушао сам да одиграм тог човека, да одиграм његове људске и владарске дилеме, његова емотивна стања и да поштујем оно што је написано у сценарију, јер сматрам да је то једино релевантно. Све остало је можда неки мој начин који гледаоци можда и неће видети, можда неће приметити, а мени много значи.“

Постоје многе теме из наше историје које нису обрађене на филму. Многе личности су занемарене и све чешће чујемо коментаре да тако не треба да остане. Како ви као глумац гледате не то?

„Ако се стекну услови за таква снимања, можемо то да изведемо. Богу хвала, имамо такву технику и појефтинила је па можемо себи да приуштимо један овакав подвиг, да почнемо да се бавимо тематиком Немањића. Надам се да ћемо ускоро обрадити и Први светски рат и повлачење преко Албаније. То су праве холивудске приче. Ако смо нечим богати, онда је то историја“, закључује познати глумац Војин Ћетковић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво