Слобода Мићаловић о „Немањићима“: Препоносна сам и пресрећна што имамо овакву серију

Поводом премијерног емитовања прве епизоде једне од најишчекиванијих РТС-ових серија, „Немањићи, рађање краљевине“ по сценарију Гордана Михића и у режији Марка Маринковића, глумица Слобода Мићаловић, која тумачи улогу супруге Стефана Провенчаног, гостовала је у Дневнику.

Немањићи, рађање краљевине, вишеструко је значајан пројекат, јер у последњих 30 година код нас нису рађене игране серије из епохе, изван 20. века. Први пут је пред нама играна екранизација српског Средњег века на телевизији.

Колико је глумцима из ове епске саге било сложено да креативно одговоре изазову велике теме стварања прве српске државе?

„Ја мислим да је било јако изазовно пре свега што су ове теме које остављамо у аманет нашим будућим генерацијама. Ми имамо јако богату историју, јесте трагична, али је богата. Нама је била веома инспиративна из простог разлога што су ти људи постојали. Тако да смо могли уз помоћ историчара који су били ради да помогну мало да маштамо, а више да тражимо чињенице које су се десиле заиста.“

Играте млечанку Ану Дандоло, супругу Стефана Провенчаног, прву жену која је понела титулу српске краљице. Како је протекло истраживање женских ликова из тако далеке епохе?

„То је било мало теже наћи. Као и у светској књижевности или кинематографији, увек је некако лакше пронаћи о мушким ликовима него о женама. Што се тиче Ане Дандоло знамо где је сахрањена. Ми смо обишли тај гроб, то је у манастиру Сопоћани, то је исто било веома узбудљиво снимати на месту где су ти исти људи сахрањени, остали су у Студеници и сада се то дешава на истом месту, иста сцена. То је било веома инспиративно и узбудљиво целој екипи.“

С обзиром на то да је реч о амбициозној екранизацији, са специјално прављеним костимима, реквизитом, сценографијом, многобројним глумцима и статистима, можемо ли рећи да Немањићи отварају једно ново телевизијско поглавље?

„Ја могу поносно да кажем у ваше име и ако могу да се дистанцирам и да будем у овом тренутку гледалац РТС-а, да сам препоносна и пресрећна што имамо овакву серију, што сте започели једно ново поглавље. Није било нимало лако, ово су заиста скупи пројекти у сваком смислу, тако да ја се искрено надам да је ово један ниво испод којег РТС неће даље ићи. Мислим да ће ово бити на понос свих свих нас и на понос будућих генерација.“

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 01. јан 2018, 14:44)
Predrag [нерегистровани]

Istorija Srbije - Bogatija od Engleske istorije

Istorija Srbije je bogatija i starija od Engleske istorije. Verovatno nas zato i ne vole. Ali, držimo se mi naše bogate istorije i slavimo je, ma kako ona tragična bila. Uzvišeni su bili naši hrabri pretci. Ponosimo se njima. Naši pretci su naša vodilja. A istorija je majka svih nauka.

(понедељак, 01. јан 2018, 08:23)
Петар Јараковић [нерегистровани]

jarakovicpetar@yahoo.com

Своју историју треба познавати, волети и из ње црпети оно што је најбоље. Немањићи су непресушни извор нашег надахнућа. За људе који се баве глумачким послом тај период заиста треба да делује инспиративно. Слобода је глумица коју надахњује наша историја и то је један од залога за успешно остварење овог пројекта. Браво краљице!