У Атини представљен филмски пројекат „Чарапе краља Петра“

Представљање филмског пројекта „Чарапе краља Петра“, у чијем средишту је српски краљ Петар Први Карађорђевић, одржано је у амбасади Србије у Атини.

Осим нашег прослављеног глумца Лазара Ристовског који је продуцент остварења и који ће у филму играти краља Петра, представљању занимљивог филмског пројекта синоћ су присуствовали Душан Спасојевић, амбасадор Србије у Грчкој, Симеон Цомокос, председник Грчко-српске привредне коморе и Михалис Сарандинос, копродуцент филма из Грчке.

Презентација је одржана под покровитељством Грчко-српске привредне коморе са идејом да се подржи овако важан филмски пројекат, поводом 100 година победе савезника у Великом рату.

Ристовски је Танјугу рекао да су вечерас у Атини почеле промотивне активности везане за филмски пројекат Чарапе краља Петра.

„Налазимо се у Грчкој, где је Србија, метафорично речено, поново васкрсла у једној великој античкој трагедији, која описује повлачење српске војске и народа преко албанских планина до Крфа“, рекао је Ристовски.

Славни глумац је напоменуо да је задататак целе екипе да направи уметничко дело које ће се заснивати на свим историјским чињеницама.

„Већински продуцент пројекта је РТС где ће бити емитована серија у трајању од 10 епизода. Дакле, осим филма снимићемо и телевизијску серију. Оваква прича је неопходна српском народу за следећу годину када се слави 100 година од примирија и победе у Првом светском рату. Жеља нам је да овим пројектом вратимо национално достојанство, пре свега младим људима у Србији, у општој глобализацији која влада светом“, истакао је Ристовски.

Према његовим речима, вечерашњем догађају присуствују и грчки пословни људи који су велики пријатељи Србије.

„То су људи са Крфа који по предању својих предака знају шта се догађало за време Првог светског рата. Грчки народ је раширених руку прихватио српску војску тада. Чини ми се да пријатељство између Србије и Грчке у свести народа егзистира помало ирационално и стално се говори о тој љубави. Истина је да мали број људи зна зашто пријатељство између два народа заправо постоји. Наш задатак је да овим пројектом осветлимо шта се све догађало крајем 1915. и почетком 1916. године на Крфу. То је задатак пре сваг младог редитеља Петра Ристовског“, рекао је он.

„Мој задатак је итекако изазован. Играћу краља Петра. Кажи да личим на њега када пустим дугачке бркове“, навео је Ристовски, наводећи да ће краља Александра Карађорђевића играти Милош Биковић.

У центру филмске приче Чарапе краља Петра чију ће режију потписати Лазарев син, Петар Ристовски, је човек, а не икона.

Француски ђак, прекаљени војник и ратник, краљ Петар Карађорђевић, стекао искуство ратујући у Легији странаца у Француско-пруском рату.

Његов ратнички дух утемељен је у личности његовог деде, једног од најважнијих српских ратника, српског вожда Карађорђа.

После 45 година у изгнанству краљ Петар Карађорђевић враћа се у Србију.

Од тада је вођен мисијом да од Србије створи модерну парламентарну монархију.

Филм Чарапе краља Петра доноси причу о човеку који је пореклом, рођењем и личном одлуком пригрлио крст сопствене судбине. Више од 70 глумаца оживеће историјске јунаке епохе.

Осим краља Петра публика ће на великом платну видети и Живојина Мишића, генијалног војног стратега, Милунку Савић, жену хероја, Драгутина Димитријевића Аписа, шефа војне обавештајне службе, Елфтериоса Ванизелоса, грчког премијера, руског цара Николаја Другог.

Амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић истакао је да је била велика част организовати промоцију овог веома значајног пројекта.

„Ове године смо обележили 150 година грчко-српског савеза. Истовремено у 2017. навршило се и 135 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Грчке и отварања првог српског посланства у Грчкој. Следећа 2018. година је још значајнија за српско-грчке односе, јер се навршава 100 година од пробоја Солунског фронта. Без помоћи и гостопримства Грчке и грчког народа, српска војска не би могла да се опорави у Првом светском рату и из Солуна крене у победоносно ослобођење отаџбине“, рекао је Спасојевић.

Истакао је задовољство због промоције филма Чарапе краља Петра, јер ће се то остварење следеће године делом снимати и на територији Грчке.

Симеон Тсомокос, председник Грчко-српске привредне коморе, нагласио је да се филм бави једним од најважнијих и најславнијих догађаја у европској историји.

Честитам Лазару Ристовском јер је преузео иницијативу да сними овај филм. То остварење се не тиче само Грчке и Србије већ и читаве Европе. Потрудићемо се да Грчка заузме достојно место у овом пројекту. Укључићемо и грчки пословни сектор како би на што бољи начин подрзали ову филмску копродукцију, рекао је Тсомокос.

Михалис Сарандинос, копродуцент филма из Грчке захвалио је на гостопримству Амбасади Србије у Атини.

Снимање филма Чарапе краља Петра трајаће од марта до средине јула 2018. године на локацијама у Србији, Грчкој и Русији.

Сцене Церске битке биће снимане на Тари, прелазак Српске војске преко Албаније на Старој планини и Копаонику. Важан део остварења је и „крфска епопеја“ српске војске.

На месту највећег страдања, поред острва смрти Вида и Плаве гробнице, десеткованој српској војсци су мештани на Крфу понудили много више гостопримства.

Разумевање утеху и братску љубав...

Залечене су ране, жал за погинулима и брига за породицама у Србији слили су се у песмама Тамо далеко и Креће се лађа Француска. Острво смрти се претворило у острво васкрснућа.

Са Крфа се креће пут Солуна, Кајмакчалана, из победе у победу до домовина. Премијера филма Чарапе краља Петра очекује се у новембру следеће године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво