Одабрана најбоља остварења Фестивала новог филма и видеа

Oбјављивањем Листе значајних остварења Фестивал новог филма и видеа "Alternative film/video 2017" завршен је синоћ у Дому културе Студентски град.

Жири у саставу Лордан Зафрановић, Хито Штејерл и Милош Миша Радивојевић донео је одлуку о филмовима који су се нашли на Листи значајних остварења фестивала, који је отворен 13. децембра под слоганом Алтернативни филм као субверзивна уметност.

Аутори награђених филмова имаће прилику да у наредних годину дана, као гости резиденцијалног програма, сниме филм у продукцији Академског филмског центра Дома културе Студентски град, наводи се у саопштењу те установе.

На Листи значајних остварења је филм The End of Time (Крај времена), Милча Манчевског (САД, Куба 2017), филм који има визуелни магнетизам, формално је заокружен и одлучан, јасног става и очигледног занатског мајсторства.

Награду „Соња Савић“ добио је Tower XY3 (Торањ XYЗ) Ајоа Акингбаде из 2017. године, један од ретких филмова на фестивалу који се бави друштвеном реалношћу, ангажованим, али и поетским гласом документараца.

На Листу значајних остварења уврштен је и She Blinks and Flowers Tremble (Она трепне а цвеће задрхти), филм Ника Новака и Матевжа Јермана (Словенија, 2017). Реч је о остварењу о девојци испред прозора која је окренула леђа животу и свету. Али та девојка није депресивна, није против живота, већ смирена у свом унутрашњем свету. Филм је такође разматран за награду која носи име Соње Савић.

Confident (Поверљиво), остварење Карен Акерман и Мигела Сеабре Лопеса (Бразил, 2017) је тактилни, ритмични, кафкијански филм који користи архивски материјал и изузетно вешто организује једноставне призоре.

Puerto Rico Tautology (Порториканска таутологија) Роба Феулнера (Калифорнија, 2016) је остварење у којем се форма и политички садржај поклапају и комбинују у репетитивном приказу насилног брисања сећања.

Some Sensations (Неке сензације) је духовит и суптилан филм као холивудска шпица која је прегажена на улици под ногама пролазника. Велико мазохистичко уживање за оне који воле Холивуд.

Награду „Иван Каљевић“ добио је Black and White Box (Црно-бела кутија), Осиja Валдa и Ефратa Рубинa. Реч је о остварењу којим доминира монтипајтоновски хумор, у духу Ивана Каљевића, са много варијација и то веома вешто урађених.

Овом остварењу додељује се награда у знак сећања на прерано преминулог аутора авангардних и алтернативних филмова Ивана Каљевића који је имао јединствен стил неконвенционалног хумора у својим радовима.

Фестивал новог филма и видеа основан је као југословенски фестивал експерименталног филма, и ове године слави 35 година постојања.

Тема овогодишњег издања - Алтернативни филм као субверзивна уметност - прилика је да се ревалоризују филмови који су својом естетиком, али и садржајем, рушили устаљене филмске кодове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи