Најбољи филмови на Шумадијском интернационалном филмском фестивалу

Шумадијски интернационални филмски фестивал, други по реду одржава се од 14. до 17. децембра у Крагујевцу. На фестивалу се такмичи 12 дугометражних филмова из 10 земаља. Фестивал је намењен младој публици, па и фестивалски мото носи назив симболичан назив „Од младих ка младима“.

Филмска такмичарска ревија отворена је босанском драмом Мушкарци не плачу и америчким остварењем Лаки у којем своју последњу улогу игра култни глумац Хари Дин Стентон. Крагујевачка публика имаће прилику да у неколико филмских вечери ужива у најзапаженијим дебитантским остварењима младих аутора.

„Желимо заиста да Крагујевачкој публици селективно прикажемо најбоље филмове из претходних годину или две дана“, рекао је програмски директор Шумадијског интернационалног филмског фестивала Гордан Матић.

Филмови су подељени у две такмичарске селекције - дугометражни и краткометражни и биће у конкуренцији за Награду публике града Крагујевца коју гласањем након пројекција додељују посетиоци фестивала.

На смотри у Крагујевцу биће приказани филмови из региона, Француске, Италије, Немачке. Шпанци представљају драму Лето 1993, која је освојила бројне награде.

„У суштини су ово филмови који су оставили добар утисак на публику и покупили награде по фестивалима, а филмове који су већ гледани код нас и у региону смо имали жељу и обавезу да прикажемо и на нашем фестивалу“, објаснио је директор ШИФФ-а Владимир Васиљевић.

Осим пројекција филмова, током фестивала биће организоване радионице, трибине и предавања. Након сваке пројекције биће одржан разговор са присутним глумцима, ауторима остварења и гостима фестивала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво