Приказан дигитално рестаурирани класик „Ко то тамо пева“

У Кинотеци је одржана пројекција дигитално рестаурираног филма „Ко то тамо пева” Слободана Шијана. У наредних годину дана биће приказано још девет култних филмских остварења која су проглашена за национално културно добро од великог значаја. То је део пројекта дигиталне рестаурације српског филмског блага који је покренула Југословенска кинотека.

Од 12 професионалних глумаца који су учествовали у снимању филма, само је четворо живих, казао је глумац Боро Стјепановић пред гала пројекцију чувеног остварења Ко то тамо пева у сали Југословенске кинотеке.

Легендарно остварење у режији Слободана Шијана, први је дигитално рестаурирани филм у оквиру пројекта „Вип Кинотека“.

Глумац Боро Стјепановић наглашава да му је цео догађај помало страшан јер је допутовао из Црне Горе и схватио да ће само једна трећина глумаца који су учествовали у снимању филма Ко то тамо пева бити вечерас у Кинотеци. 

„Нас четворо смо живи. Александар Берчек, Неда Арнерић, Славко Штимац и ја. Па не можемо сад ми да покупимо сав 'кајмак'“, рекао је Стјепановић. 

Цењени глумац је напоменуо да је заједно са целом екипом снимио филм у доброј атмосфери. 

„Лако, весело, ведро смо снимили Ко то тамо пева. Приступили смо томе као новом професионалном задатку. Снимао сам тада по пет шест филмова годишње. Неко је стигао да игра у Шијановом филму, а неко не. Рецимо Богдан Диклић није стигао да снима заједно са нама. Шијан је био спреман и сваки кадар је имао нацртан. Филм смо снимили за мање од месец дана“, истакао је Стјепановић.

Шијан је рекао да је дивно то што је Кинотека схватила да мора да крене у посао обнове тих старих филмова, јер једноставно технологија иде напред и не могу се приказивати копије слабе резолуције.

Поред аутора филма Слободана Шијана у Југословенској кинотеци били су и Неда Арнерић, академик Душан Ковачевић по чијем сценарију је снимљен филм, Добривоје Танасијевић...

Захваљујући пионирском пројекту „Вип кинотека“ десет најпознатијих наслова домаће кинематографије биће дигитално рестаурирано и као такво доступно публици. 

На предстаијећим премијерама рестаурираних филмова биће приказана остварења Живојина Павловића, Горана Марковића, Живка Николића, Срђана Карановића...

Београдску публику 20. децембра очекују две бесплатне пројекције дигитално рестаурираног филма Ко то тамо пева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи