Филм који је расплакао Педра Алмодовара

Француски филм „120 откуцаја у минуту“, редитеља Робина Кампиља, дирљива је историјска драма заснована на личним искуствима сценаристе и режисера са групом активиста АЦТ УП у Паризу деведесетих година. Овај страствен и пркосан филм о љубави, животу и пријатељству биће на редовном репертоару домаћих биоскопа од 14. децембра.

Филм који је расплакао Педра Алмодовара Филм који је расплакао Педра Алмодовара

Кампиљово остварење 120 откуцаја у минуту посвећено је ХИВ позитивним људима и њиховим пријатељима који су водили мирне протесте против фармацеутске индустрије и политичара.

У фокусу је Нејтан, младићу који се током деведесетих година прошлог века придружио групи париских активиста који се баве превенцијом ХИВ-а. На недељним састанцима ове организације он полако открива како међу члановима постоје и они коју преферирају радикалнији приступ протестима.

Иако је био фаворит на Филмском фестивалу у Кану и успео да расплаче чувеног Педра Алмодовара, филм 120 откуцаја у минуту није добио Златну палму, већ Гран-при фестивала.

Робин Кампиљо рођен је у Мароку 1962. године. Отац му је био војно лице због чега се током његовог одрастања цела породица непрекидно селила.

У биоскопу војне базе на Мадагаскару деветогодишњи Кампиљо је гледајући Алфавил открио Годара, због чега је развио страсну љубав према филму.

Након завршене филмске школе, напушта рад на филму како би се посветио борби против ХИВ-а. Тек средином деведесетих започиње каријеру сценаристе и режисера.

120 откуцаја у минуту домаћа публика моћи ће да погледа од 14. децембра у биоскопима „Таквуд“ и „Сине гранд“ у Капитол парку у Раковици у Београду, и „Вилин град“ у Нишу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво