Ревија филмова „Дани игре“ од 24. до 28. јануара

Остварење „Прича једне балерине“ отвориће 24. јануара пету ревију филмова „Дани игре“. Током пет фестивалских дана публика ће моћи да прати премијерне пројекције вишеструко награђиваних документарних и уметничких филмова.

Манифестацију ће отворити Прича једне балерине, документарни филм о Мисти Копланд, која је ушла у историју балета као прва Афроамериканка именована за примабалерину чувеног Америчког балетског театра у Њујорку.

Следи филм Бунтовници на прстима у режији Бобија Џоа Харта, који настоји да открије преко четири деценије дугу тајну феноменалног успеха трупе „Балет Трокадеро од Монте Карла“.

Ова њујоршка компанија мушких играча који на комичан, али технички супериоран начин изводе дела гвозденог класичног репертора, гостоваће други пут у Србији, у оквиру 15. Београдског фестивала игре.

Маов последњи играч је истинита прича о играчу који је у далекој провинцији Кине, изабран да учи балет на Академији за уметничку игру у Пекингу.

Након неколико година, он путује у Хјустон захваљујући програму културне размене, где је касније именован за главног играча Хјустон балета. Проблеми настају када кинеска влада затражи од њега да се врати у своју земљу.

Филм Dzi Croquettes говори о чувеној бразилској трупи која је обележила време револуције и војне диктатуре у овој земљи.

Кабаре програм, који је користио музику, игру, невероватне костиме и провокативну сексуалну двосмисленост као полазну тачку сатире свега што је било репресивно у бразилској култури, славио је слободу међу половима.

"Dzi Croquettes" су постали популарни у својој земљи, а захваљујући Лајзи Минели остварили су успешне европске турнеје и добијали понуде са Бродвеја.

Полина је француски филм, у режији Велери Мулер и Анжелина Прељокажа, који говори о младој балерини која се током детињства и младих година припрема за најсложенији класичан репертоар.

У тренутку када добија ангажман у чувеном Бољшој театру, она открива савремену игру, напушта све и одлази у Француску.

Улоге су поверене фантастичним играчима Маријинског театра, али и глумици Жилијет Бинош, која је искусила савремени покрет играјући у представама лондонског кореографа Акрама Кана.

Филмом Једном ме је питала Пина редитељка Шантал Акерман открива детаље са велике турнеје Театра игре из Вупертала, кроз уметност и свакодневни живот славне Пине Бауш.

Дебитантско остварење Стефани ди Ђусто, филм Играчица бележи успех у европским биоскопима. Реч је о биографском филму који открива занимљив живот Лои Фулер, која је почетком 20. века постала сензација у свету уметности, уметничке игре, али и науке.

Све пројекције су планиране у згради Кинотеке у Узун Мирковој улици, а фестивал ће бити одржан у организацији Београдског фестивала игре, Југословенске кинотеке и компаније „Вип мобајл".

Захвалност за иницијативу и реализацију овог јануарског догађаја, Београдски фестивал игре и Кинотека дугују ауторима филмова, трупама и кореографима који су са радошћу уступили своје материјале.

Београдски фестивал игре биће одржан од 15. марта до 4. априла, у сарадњи са Градом Београдом, Министарством културе Републике Србије, Покрајинским секретаријатом за културу АП Војводине, Делегацијом ЕУ у Србији, амбасадама и културним центрима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се