Култни српски филмови у новом руху захваљујући „Вип Кинотеци“

Десет култних филмова који су обележили српску и регионалну кинематографију биће дигитално рестаурирани и спремни за ново приказивање у врхунском квалитету слике и тона. Реч је о пионирском пројекту Југословенске кинотеке и компаније „Вип“, уз подршку Министарства културе. Пројекат има за циљ очување филмске културне баштине од националног значаја.

Свет класичне кинематографије је прошлост. Нестала је филмска трака. Појавили су се нови дигитални формати. Захваљујући пројекту „Вип Кинотека“ култни домаћи филмови добијају ново рухо, а први међу њима је Ко то тамо пева, који је уз још 99 наслова, Кинотека прогласила културним добром од великог значаја.

Посао дигитализације и дигиталне рестаурације сложен је и скуп, од скенирања негатива, мануелне рестаруације где се сваки квадрат негатива прегледа и чисти, тонске рестаурације до коначног спајања слике и звука.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић каже да је основни критеријум за избор филма то да је Кинотека у поседу негатива.

„Реално сагледавање ствари на терену довело је то тога да чекања нема и Кинотека је преузела кораке, нашла партнера у компанији 'Вип' и на најбољи могући начин започела опсежну акцију која ће, надам се, трајати још дуго“, објаснио је Пантелић.

„Данашњи догађај јесте један од догађаја који даје наду и охрабрење да ће се у процесу улагања у културу од стране такозваног приватног сектора наставити у већој мери у већем интензитету. То је пракса у Европи веома пристуна. Постоје пореске олакшице, ми такође радимо на томе“, рекао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић и нагласио да улажући у културну баштину приватни сектор заправо помаже на темељит начин развој друштва.

Поред осталих, биће очувани и заштићени филмови Горана Марковића, Живојина Павловића, Срђана Карановића, Живка Николића. Осим у Кинотеци, рестаурирани филмови биће приказивани пред старом и неком новом публиком у девет градова у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво