Програми Канског фестивала на 23. ФАФ-у

У оквиру програма 23. Фестивала ауторског филма, који се одржава од 24. новембра до 2. децембра у Београду, биће представљена два програма са Међународног филмског фестивала у Кану - "ACID" и "Cinefondation".

Програм "ACID" на Канском фестивалу основан је 1993. године и сваке године представља игране филмове и документарце, које бира петнаест филмских радника чланова "ACID"-а од стотинa пријављених остварења из различитих крајева света.

Ти филмови су углавном нискобуџетни пројекти, дебитантски, они који поседују снажни уметнички израз, који траже прилику да се прикажу публици.

На 23. ФАФ-у биће приказано 10 филмова у оквиру овог програма и то у Дворани Културног центра Београда и Југословенској кинотеци.

„Још једном можемо дочекати филм са топлином попут немирне деце, отворене за изненађења и запрепашћења. 'ACID' 2017 представља овај сусрет. Филм који волимо зна како да учини да његов сценарио пуца од стварности, зна како да говори исто као и они које снима и не заборавља да се, пре свих подела, код режирања ради о простору, ритму и светлости дате телима како би она себе осмислила као ликове. Да омогући другима – нама да завиримо у њихову људскост“, истиче директорка програма "ACID" Фабиjена Анклот.

"Cinefondation" је селекција кратких студентских филмова посвећена откривању нових талената, која следеће године слави 20 година постојања.

Као антиципација овог јубилеја, 23. Фестивал ауторског филма представља избор од 19 кратких филмова који су представљени у ових 19 година у Кану.

Селекцију су програмирали Лорен Жакоб, оснивач програма "Cinefondation" и селектор програма „Известан поглед“ у Кану и Димитра Кариjа, директорка селекције "Cinefoundation".

Њих двоје ће посетити 23. Фестивал ауторског филма и одржати презентацију овог канског програма.

Разговору, у недељу 26. новембра, придружиће им се српски редитељ Павле Вучковић, који је два пута награђен у Кану за филмове Бежи, зеко, бежи (2003) и Минус (2007).

Улаз на све пројекције из овог програма је бесплатан.

Комплетан програм филмова који ће бити приказан, 26. и 30. новембра, као и 1. децембра, може се погледати на сајту фестивала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара