РТС снима серију по Ћосићевим „Коренима“

Радио-телевизија Србије и продуцентска кућа "Eye to Eye" снимају играну телевизијску серију „Корени“, по роману Добрице Ћосића. Причу у десет епизода о српској породици Катић режира Иван Живковић, а на програму ће бити следеће године.

Радња романа и истоимене серије прати живот богате сеоске породице Катић. Породични и политички сукоби, проблем идентитета, патријархална деспотија као култ, улога и положај жена, неки су од мотива Корена.

„Хвала РТС-у на упорности. Ово су скупи пројекти, ово не може да се ради тек тако. И хвала им што у данашњем времену, где се потпуно губи било какав осећај за лепо, за добро, морал, за естетику и све што живот подразумева, они се ипак на један квалитетан начин боре да опстанемо као нација“, рекла је глумица Слобода Мићаловић, која у Коренима тумачи улогу Симке.

Аћима Катића, човека традиционалног кова и радикала који због сукоба са сином подиже мештане на дизање буне, игра Жарко Лаушевић.

„Било је крајње време вратити се добрим традицијама сјајне српске драме и вратити се традицији наше литературе, која не само да даје одличан повод за екранизацију него се надам и да ће успети да потисне многе друге изазове које са запада сервирају од тих ријалитија и свега осталог“, каже Лаушевић.

Ћосићево имагинарно село Прерово, у коме се одиграва радња романа Корени, за потребе снимања измештено је у нестварни амбијент Горњег Рачника, недалеко од Јагодине, села које је, захваљујући Драгану Глигоријевићу и кући његових предака, сачувало аутентичне објекте с почетка прошлог века.

„Оно што ће остати када завршимо ову серију, а то је, чини ми се, нешто што ће неке генерације када нас више не буде опет гледати, то су Корени“, истакао је Горан Шушљик, глумац и извршни продуцент серије.

Са продуцентском кућом "Eye to Eye" РТС је радио и ТВ серију Чизмаши. Снимањем серије Корени, чија се премијера очекује наредне године, РТС наставља традицију екранизације врхунских дела српске књижевности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво