Аплаузи за Пецу Поповића и „Заробљено време“

Филм „Заробљено време“ имао је у четвртак увече београдску премијеру у Дворани културног центра, где је публика бурним аплаузима наградила дугометражни рок документарац и с одушевљењем поздравила његовог главног актера, утицајног рок публицисту Петра Пецу Поповића, као и редитеља и сценаристу Милана Никодијевића и филмску екипу.

Од бројних музичара и новинара који се појављују у филму, који говори о Пеци Поповићу и југословенској поп-рок сцени, премијери су присуствовали Корнелије Ковач, Момчило Бајагић Бајага, Срђан Гојковић Гиле, Жика Јелић, Калиопи, Петар Јањатовић, Миломир Марић, Иван Бећковић и Боле Бошковић.

Међу званицама на премијери били су музичари Драги Јелић, Дејан Цукић, Ана Станић и Никола Чутурило, председник САНУ Владимир Кустић, дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Рале Зеленовић, легендарни фудбалер Црвене звезде Душан Дуле Савић, као и многе друге личности из јавног и културног живота.

Публици су се представили и сниматељ и дизајнер звука Александар Стојшин, монтажер Александар Комљеновић, сниматељ Александар Рамадановић, директор фотографије Јован Милинов и продуцент Синиша Бокан.

„Прошло је 43 године од када сам упознао Пецу Поповића, на шестом рођендану емисије Вече уз радио у дворани Дома синдиката. Од тада чекам тренутак да изговорим ову најаву: 'Добри дух југословенског рокенрола и добри дух Београда Петар Пеца Поповић'“, рекао је Никодијевић.

Пеца Поповић је рекао да му је „срце пуно“ што су премијери присуствовали његови „учитељи, узори, пријатељи и породица“.

„Срећан сам што је вечерас међу нама неколико особа које су одредиле мој живот. Овде је Милош Секулић, први гитариста прве београдске групе која је свирала за Нову годину 1960. а звали су се 'Београдске искре'. И сада се сећам 1966. када смо оснивали часопис Гонг, када је један војник седео на радијатору и причао како ће доћи у Београд и правити музику – Корнелије Ковач", присетио се Поповић.

Према његовим речима, пошто за једну игранку 1966. године у „Топчидерској ноћи“ није могла да свира група „Весници“ (од којих је премијери присуствовао Небојша Нешковић), ангажована је група „Џентлмени“.

Пошто на крају на свирци није било продато довољно улазница да „Џентлмени“ буду исплаћени, Пеца је њиховом члану Жики Јелићу обећао да ће му дати новца колико има, а да ће сутра донети остатак.

„Продао сам рекет са којим сам био првак основне школе у пинг-понгу, и донео сутра остатак Жики, који се изненадио, јер није очекивао паре. То је човек са којима никада нисмо правили никакве уговоре, а све што смо радили било је на реч и на образ. И зато је то што смо радили ваљало... Припадам генерацији која је веровала да рокенролом можемо променити себе и свет. Од тог урлика данас је остао вапај, а вама хвала што сте се сетили тог времена“, нагласио је Поповић.

Заробљено време је на редовном биоскопском репертоару ДКЦ-а 10, 11. и 12. новембра (17 часова).

Иначе, премијера филма Заробљено време била је 5. јула у Шибенику на 8. филмском фестивалу „Соло позитиво“, једном од најзначајнијих фестивала музичких документараца у региону, где је добио Специјалну награду.

Приказан је и у оквиру програма „Кино регион“ на овогодишњим Филмским сусретима у Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво