Четврти јапанско-српски фестивал филма: „Који је твој табу?“

„Који је твој табу?“ слоган је четвртог Јапанско-српског фестивала филма (ЈСФФ), који ће бити одржан 14. и 15. новембра у Југословенској кинотеци.

Програм је посвећен забрањеним темама савременог друштва Србије и Јапана и кроз различите уметничке форме постављаће се питања да ли још увек постоје табу теме у модерном технолошком свету, да ли смо заиста превазишли све стигме и отворили ум за другачије и колико смо се одвојили од наметнутих образаца уз које смо одрастали.

Првог дана фестивала биће отворена колективна изложба фотографија, слика, скулптура и видеo-снимака на тему „Табу“.

Своје радове представиће Драган Кујунџић, Алиса Матовић (Алиса Молер), Ирена Фабри, Бојан Ђорђевић (Омкили арт), Данијела Јовић, Катарина Павловић, Зоран Ћумура, Бранислав Радишић и други, а специјални гост биће Јуја Матсуо, познат по свом инстаграм профилу „Есе Јапан“.

Најављена је и трибина „Табуларење“ током које ће своја лична искуства о сусретима са табуима поделити Биљана Цинцаревић, Хелена Вуковић, УГ „Егал“, Сандра Манчић, УГ „Сунце“, „Лице улице“, Фумико Такешита и Милица Николић.

Након тога биће организован такмичарски програм филмова и додела награда најбољима.

За други дан фестивала, поред филмског програма, организатори су припремили радионице и предавања.

Едукативни програм почиње „Јазасовом“ радионицом „Није табу! Заштити се!“, „Унитас фонд“ и Црвени крст Србије одржаће радионицу на тему превенције и едукације омладине о трговини људима.

Посетиоци ће имати прилику да погледају кратак играни филм Посматрачи који прати паралелене приче три младе особе које су постале или биле потенцијалне жртве трговине људима.

На трибини „3000 карактера: Јапан и Србија, разговори путника“ публика ће чути занимљиве приче Татсује Хирана из Јапана, једног од омиљених професора Универзитета у Београду.

Циљ фестивала је, како истичу организатори, да освести, преиспита и упореди личне и друштвене табуе, а представља сусрет две различите културе кроз универзални уметнички језик којим аутори комуницирају са публиком у Београду и Токију.

број коментара 0 пошаљи коментар