„Причест“ најбољи ангажовани филм „Слободне зоне“

Награда за најбољи ангажовани филм 13. „Слободне зоне“ отишла је у руке аутора пољског документарца „Причест“ Ане Замјецке. Специјално признање у међународној селекцији припало је шпанском филму „Ада за градоначелницу“.

„Причест“ најбољи ангажовани филм „Слободне зоне“ „Причест“ најбољи ангажовани филм „Слободне зоне“

Доделом награда за најбоље филмове и домаћом премијером документарног филма Раоула Пецка Ја нисам твој црња, завршен је 13. филмски фестивал „Слободна зона“.

Одлуком жирија, у којем су били сценаристкиња Симона Нобиле, продуценткиња Јелена Ангеловски и новинар и филмски критичар Владан Петковић, награда за најбољи ангажовани филм у међународној селекцији додељена је пољском документарцу Причест Ане Замјецке.

Жири је нагласио да је то филм који привлачи гледаоца у првој сцени.

„То је филм који има све: застрашујућег протагонисту, деликатну равнотежу између опсервације и емоционалног односа према његовој радњи, универзалне теме као што су одрастање, стање породице и друштва и изузетно пријатног копротагонисту који припада рањивој друштвеној групи. Филм који снажно ангажује и срце и ум“, наведено је у образложењу жирија.

Специјално признање у међународној селекцији припало је шпанском филму Ада за градоначелницу у режији Пауа Фауса.

Жири је оценио да је реч о инспиришућем филму са „темом која се данас универзално понаша у Европи, када смо скоро престали да верујемо да истински интерес за заједничко добро, једнакост и правду може превладати над моћи корумпираног политичког и финансијског система“.

„Фокусирајуцћи се на чудесну, харизматичну и природну протагонисткињу, овај филм нам даје наду да су чуда ипак могућа“, констатовао је жири.

Жири у саставу доценткиња Факултета драмских уметности и монтажерка Александра Миловановић, словеначки редитељ Матјаш Иванишин и редитељ Марко Грба Сингх за најбољи ангажовани филм у регионалној селекцији прогласио је Buffet Željezara у режији Горана Девића, који приказује „последице дугогодишње транзиције друштва и суптилним документаристичким приступом представља микросвет који нестаје“.

Специјално признање у регионалној селекцији припало је грчком филму Осми континент у режији Јоргоса Зоиса, који, како је приметио жири, „миграциону тему преводи у метафизичко читање кризе нашег региона“.

Награда „Хјуман рајтс“ у регионалној селекцији додељена је хрватском документарном остварењу Блинк Јакова Лабровића, који приказује „болест у породици и однос два брата у непосредном и огољеном филмском приступу“. Средњошколски жири, који су чинили Михаило Живановић, Ана Дељанин, Немања Козлина, Бранислав Бековић, Ђорђе Бакоч, Сергеј Соколов и Ана Стојменовић, „Награду 14+“ доделио је филму Ане Замјецке Причест.

Жири састављен од седам младих заљубљеника у филм, истакао је да победнички филм „открива праву лепоту одбачених, снагу слабих, потребу за променом чак и када је она немогућа“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво