Бјелогрлић: Надам се да су „Сенке над Балканом“ серија за светску дистрибуцију

„Сенке над Балканом“ коначно су пред гледаоцима РТС-а! Вечерас је почело премијерно приказивање серије, а тим поводом њен творац – редитељ и глумац Драган Бјелогрлић, у гостовању у Дневнику, открио је са чиме ће се гледаоци сусрести и да ли је имамо серију за извоз.

Јадранска обала 1921. године. Руси долазе на тло тадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Седам година касније догађа се злочин у Београду. То је и заплет историјске фикције помешане са трилером и мистеријом и почетак прве од 11 епизода серије Сенке над Балканом.

Господине Бјелогрлићу, враћате нас на ове просторе, попут времеплова, на почетак 20. века. Са чим ће се све гледаоци сусрести од вечерас?

Мислим да ће се сусрести са једном динамичном причом пуном обрта и неочекиваних заплета. Сусрешће се са једним делом историје о којем нису много учили у школи. Упознаће неке историјске личности са неке друге стране, а све то у једном трилерском заплету где два београдска полицајца, не својом вољом, улазе у један вртлог злочина који ће их довести до самог врха пирамиде који излази ван граница Србије.

Како ће реаговати публика на нека сазнања до којих сте дошли са вашим тимом, а која широј публици још нису позната?

Ја мислим да ће то бити јако занимљиво да ћемо открити читав један низ историјских личности као што је принц Ђорђе Карађорђевић, генерал Живковић, Мустафа Голубић, генерал Врангел Анте Павелић. Један део њиховог живота и њихових биографија који није могао да се учи у историјским читанкама и није могао да се учи у школи. Нама је то било јако занимљиво – ми смо покушали да све те историјске личности са свим контроверзама које носе, уплетемо у тај неки фиктивни свет који смо креирали и мислим да ће то дати једну посебну димензију серији, чак и онима који ништа не знају о њима, а и оној публици која нешто зна о томе.

Сенке над Балканом доносе један потпуно нови квалитет у домаћој продукцији. Да ли РТС и по теми и продукционо коначно има серију за извоз?

Ја се надам да да. Серија још није почела да се емитује, а већ постоји велико интересовање за њу. Оно што је занимљиво, она ће се вечерас давати не само на територији Србије него на територији читавог региона. Обезбеђено је емитовање у Руској федерацији, а постоји заиста интересовање неких светских компанија са светску дистрибуцију, тако да ја се надам да ће се то коначно десити.

Вечерас у 20 часова на Првом програму РТС-а прва од 11 епизода серије Сенке над Балканом.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво