Пала прва клапа филма о једној од највећих хероина Другог светског рата

Филм „Акција ДБ“ доноси причу о жени која је покренула једну од највећих акција спасавања деце у Другом светском рату

Прошле недеље је почело снимање дугометражног играно-документарног филма Акција ДБ по једној од највећих акција спасавања деце у Другом светском рату и изузетној жени која ју је покренула - Диани Будисављевић. У тој акцији спашено је више од 10.000 деце, углавном православне, а због историјских преокрета, њена прича остала је неиспричана.

Филм о Диани Будисављевић доноси изузетну причу о храбрости и снази појединца у најтежим временима. Обухвата игране реконструкције, документарна сведочења и вредне архивске снимке, те настаје на темељу Дианиног дневника и истраживања историјске грађе.

Рођена у угледној инсбрушкој породици, Диана након удаје за доктора Јулија Будисављевића долази у Загреб. Домаћица посвећена деци и супругу у јесен 1941. у главном граду новопроглашене Независне Државе Хрватске сазнаје за логоре у којима су смештене православке са децом. Уверена да њен живот није вреднији од живота недужно прогоњених, упушта се у ризично спасавање деце из логора.

Из продуцентске куће "This and That Productions", која је продуцент филма са српске стране кажу: „Велико нам је задовољство да учествујемо у реализацији овог филма и да макар мало допринесемо да се након скоро 75 година заборава скрене пажњу на ову хероину, можда највећу српску доброчинитељку свих времена. Акција коју је Диана Будисављевић организовала била је по свом обиму, броју учесника и спасене деце, једна од најсложенијих и најхуманијих акција такве врсте током рата, како на подручју НДХ, тако и у читавој окупираној Европи.“

„Пројекат који представља копродукцију Хрватске, Словеније и Србије реализујемо уз подршку Филмског центра Србије и 'Еуримаџеса', а на иницијативу хрватске продуцентске куће 'Хулахоп' и редитељке филма Дане Будисављевић“, истичу из продуцентске куће „This and That Productions".

Главну улогу Диане тумачи Алма Прица, док ће свој допринос филму дати и глумци Мирјана Карановић и Тихомир Станић, као и филмски уметници и сарадници ангажовани са српске стране. Филм ће бити сниман на локацијама у Хрватској и Словенији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво