Контроверзни филм о цару Николају стиже у домаће биоскопе

Премијера најишчекиванијег овогодишњег руског филма „Матилда“, заказана је за 2. новембар у Центру „Сава“.

Контроверзни филм о цару Николају стиже у домаће биоскопе Контроверзни филм о цару Николају стиже у домаће биоскопе

Контроверзно остварење славног редитеља Алексеја Учитеља биће приказано у оквиру друге по реду ревије филмова „Синемафест“, коју ће свечано отворити главна глумица из филма Михалина Ољшанска.

У сумрак царске Русије родила се једна од љубави које мењају свет. Примабалерина „Бољшој театра“ Матилда Кшесинска и последњи руски цар Николај Александрович, у вртлогу страсти, уметности и забрањене љубави створили су легенду која превазилази све границе времена и простора.

Избор срца увек је исправан, али сме ли се њиме водити и владар империје на коленима. Да ли је могућа љубав племића плаве крви и обичне плесачице?

Матилда је контроверзна историјска сага, заснована на истинитој причи о наличју руског царског двора, последњим данима највеће модерне светске империје, али и о балету, стварању чувеног „Бољшој театра“ и љубави која никада не умире.

Од романа „Доктор Живаго“, писца Бориса Пастернака, ниједно уметничко дело није на такав начин узбуркало и поделило руску, али и светску јавност.

Мада се премијера потенцијалног руског кандидата за награду Оскар, у чију продукцију и гламурозне костиме је уложено више од 25 милиона евра, очекује 25. октобра у Русији, медијске најаве овог филмског пројекта, публику већ месецима држе у стању неизвесности – од Њујорк тајмса преко Би-Би-Сија до српских медија.

Док су Американци двоминутни трејлер филма, који је покупио одличне критике, окарактерисали као најаву за биоскопски спектакл какав не памти европска кинематографија, у Русији се због њега затресла политичка и културна сцена.

Традиционално настројени критичари тврде да се режисер Алексеј Учитељ изругује руској историји, а да су сценаристи фалсификовали чињенице из живота последњег руског цара кога је црква прогласила мучеником, јер су га бољшевици зверски убили.

Упркос контроверзама, Министарство културе Русије је, након што су његови чланови погледали филм, одобрило његово приказивање, а 50 највећих руских режисера дало је подршку Учитељу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво