Гран-при 8. „Босифеста“ документарцу „Устани и ходај“

За најбоље остварење 8. Београдског интернационалног филмског фестивала особа са инвалидитетом проглашен је француски документарни филм „Устани и ходај“ Матјуа Фирмина. Међу награђенима и редитељка филма „Данијел“ Анастазија Добровска, остварења „У другом свету“, „Два света“, „Мој брат херој“.

Награду за најбољу режију добила је Анастазија Добровска из Пољске за филм Данијел, а у категорији најбољи сценарио награђен је филм Послушај тишину Маријам Чачије (Грузија).

Специјална признања припала су филмовима У другом свету Ане Бединске (Пољска), Два света Мацлеја Адамека (Пољска) и Мој брат херој Јонатана Нируа и Еноша Каселуа (Израел).

Награде су на затварању фестивала у „Амфитеатру“ Центра „Сава“ уручили председница жирија Аница Добра и члан жирија Радослав Зеленовић.

Редитељка Анастазија Добровска, уз захвалност организаторима „Босифеста“, такође је истакла значај овог фестивала због фокуса на особе са инвалидитетом, а награду за сценарио примила је асистенткиња ауторке Маријам Чачије.

Добитница специјалног признања Ана Бединска истакла је да јој оно много значи јер је први пут у конкуренцији на неком фестивалу, те захвалила „Босифесту“, али и јунакињи филма Каши што ју је пустила у свој свет. Друга два специјална признања биће уручена накнадно.

Аница Добра нагласила је да би желела да сви добију награде.

„Хвала вам на инспирацији, на снази. Невероватно је да један овакав фестивал постоји у нашем граду. То је један од добрих разлога зашто треба остати овде“, рекла је прослављена српска глумица обраћајући се многобројној младој публици.

Зеленовић је истакао да је други пут у жирију „Босифеста“ и да је постао озбиљан обожавалац ове врсте филмова, поготово што је имао прилику да сретне њихове ауторе и актере.

„Овим филмовима није потребан превод, са које год стране света да долазе потпуно вам је јасно који су проблеми те особе и како се са њима носи. Мислим да на 'Босифесту' ни не треба додељивати награде, јер су сви аутори ових филмова и њихови јунаци - победници“, истакао је Зеленовић.

У жирију је поред Зеленовића и Добре био и редитељ Предраг Антонијевић.

Директор „Босифеста“ Дарко Ивић задовољан је због великог броја средњошколаца и студената који су пратили фестивал и нада се да ће филмови које су видели утицати на њихово размишљање, како сада, тако и када постану политичари, новинари, доктори, уметници.

„Важно је да будемо људи једни према другима, да имамо емпатију не само према особама са инвалидитетом, него према свима. То је циљ нашег фестивала“, рекао је Ивић.

Ивић је захвалио професорима, ђачким и студентским парламентима за организовану посету, члановима жирија на подршци, затим хотелима који су угостили стране ауторе, а такође и великој групи волонтера.

Од 10. октобра у оквиру „Босифеста“ приказано је 18 филмова по избору селектора Горана Радовановића, 10 у такмичарском и осам у ревијалном делу програма.

Сви филмови су премијерно приказани у Србији, а првог фестивалског дана одржана је и светска претпремијера израелског документарца Мој брат херој.

Ове године пратећи програм чинила је конференција Покрени промену, која је одржана другог и трећег фестивалског дана пре пројекција филмова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво