Почео 8. „Босифест“

Остварење „Нормални аутистични филм“ отворило је 8. Београдски интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом - „Босифест“. Студенти и средњошколци испунили су потпуно „Амфитеатар“ Центра „Сава“.

Почео 8. „Босифест“ Почео 8. „Босифест“

До 12. октобра публика ће имати прилику да погледа укупно 18 филмова по избору селектора Горана Радовановића, 10 у такмичарском и осам у ревијалном делу програма, а жири у коме су Радослав Зеленовић, редитељ Предраг Гага Антонијевић и глумица Аница Добра доделиће гран-при за најбољи филм, награду за најбољу режију, награду за најбољи сценарио, као и специјалне награде.

У пратећем програму биће организована конференција Покрени промену са предавањима о темама Медијска извештавања о особама са инвалидитетом, Утицај медија-филма на креирање става према особама са инвалидитетом, Примена и значај медија у инклузивном образовању, Култура, толеранција, различитост.

Директор фестивала Дарко Ивић истакао је да су остварена два главна циља „Босифеста“ - да се сензибилише што више младих људи да се укључе у фестивал и да се креира спону између аутора филмова, организација особа са инвалидитетом и појединаца.

Ивић је навео да је задовољан финансијском и логистичком подршком добијеном од министарстава и града, похвалио се светском претпремијером израелског документарца Мој брат херој и рекао да се нада да ће се фестивал, кроз неколико година, преселити у Велику салу Центра „Сава“.

Гордана Цветковић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја нагласила је да програм „Босифеста“ и велико присуство младих пројекцији филма Нормални аутистични филм чешког документаристе Мирослава Јанека доприносе да сви постану свесни да је право сваког детета на образовање и да на томе морамо сви да радимо.

В.д. помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић најавила је у изјави медијима низ пројеката који ће допринети да се особе са инвалидитетом укључе у активан живот заједнице.

„Сам слоган фестивала Покрени промену значи да ћемо у наредном периоду учинити много да подржимо што више оваквих пројеката како би особе са инвалидитетом биле афирмисане у свим сферама друштвене заједнице и биле равноправне са свим осталим грађанима“, објаснила је Биљана Барошевић.

Помоћница министра културе и информисања за савремено стваралаштво и креативне индустрије Ивана Дедић примећује да „Босифест“ сваке године привлачи све више филмских стваралаца и публике и представља доказ активизма и креативности особа са инвалидитетом.

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић захвалио је Ивићу што је даровао „Босифест“ Београду и приметио да су многи у иностранству чули за српску престоницу захваљујући том фестивалу.

Петронијевић је оценио да Ивић својом енергијом показује свима да ко хоће, он нађе начин и да када верујете у себе и свој пројекат, радите на свом знању и вестсинама, сви проблеми се превазилазе и само је небо граница.

Члан жирија, дугогодишњи директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић примећује да „Босифест“ има своју публику и истиче да је за овогодишње издање стигло 150 филмова из читавог света.

„Оно што је занимљиво је да су филмови са свих дестинација и да начин на који се у филмовима говори о хендикепу нешто што је упозоравајуће за нас који мислимо да имамо проблеме и да их не можемо превазићи. Не излази ми из главе дечак из Грузије, који је глув од рођења и који има само једну жељу да игра у културно-уметничком удружењу и на позорници“, рекао је Зеленовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи