Светска премијера филма Дејана Петровића у Амстердаму

Документарни филм Дејана Петровића „Исти“ имаће светску премијеру у такмичарском програму најзначајнијег и највећег фестивала документарног филма на свету ИДФА, чије ће се 30. издање одржати од 15. до 26. новембра у Амстердаму.

Исти је краткометражни документарни филм у трајању од 16 минута који на јединствен начин приказује свакодневицу осуђеника и стражара у неколико највећих затвора у Србији.

Његова изузетна фотографија и уникатна поетика даје поглед на живот у затвору који још није виђен у домаћем документарном филму и то су препознали и организатори Међународног фестивала документарног филма у Амстердаму (International Documentary Film Festival Amsterdam), који су Петровићев филм уврстили у такмичарски програм, у категорији краткометражног документарног филма.

Остварење Дејана Петровића је филм метафоре који се, приказујући живот у затвору, бави темом губљења идентитета појединца под утицајем система.  Успостављајући паралелу између затворског и ширег друштвеног система, овај документарац истражује релативност људске слободе.

Захваљујући подршци Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде Републике Србије филм је снимљен у казнено-поправним заводима у Сремској Митровици, Пожаревцу (Забели), Нишу, као и у Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу.

Редитељ и сценариста филма је Дејан Петровић, директор фотографије Драган Вилдовић, монтажер Александар Поповић, сниматељ и дизајнер звука Никола Цвијановић, композитор Војин Ристивојевић.

Иза филма стоји продуцентска кућа Независни филмски центар „Филмарт“, а копродуцент је "Cinnamon Films". Исти је снимљен уз подршку Филмског центра Србије.

На Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму биће приказано и остварење Друга страна свега Миле Турајлић и то у такмичарском програму, у категорији дугометражног документарног филма, као и Слатко од Ништа Бориса Митића у нетакмичарском програму Мастерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво