Пројекцијом „Вестерна“ отворен 6. „Гете фест“

Фестивал савременог немачког филма „Гете фест“ почео је вечерас пројекцијом филма „Вестерн“ у Дворани Културног центра Београда под слоганом „Стварност у фикцији“, а трајаће до 11. октобра након чега се програм сели у новосадски и нишки културни центар.

Отварајући шесто издање фестивала, чији су организатори Институт „Гете“ и Културни центар Београда, амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман рекао је да има изузетно задовољство што већ трећи пут има прилику да посети „Гете фест“ у Београду.

„Истакао бих да се на овом фестивалу приказују најбоља остварења немачке продукције и да Институт 'Гете' сваке године прави одличан избор филмова. Позивам Београђане да дођу на фестивал и да уживају у програму“, поручио је Дитман.

Овогодишње издање фестивала доноси избор од 11 награђиваних и запажених остварења са овогодишњег Берлинала, као и остварења номинована за Немачку филмску награду, а која потписују аутори као што су Фатих Акин, Фолкер Шлендорф, Томас Арслан.

Директор Института „Гете“ Франк Бауман изразио је задовољство што је „Гете фест“ у Србији постао традиција, и нагласио да организовање овако великог фестивала представља нешто посебно за установу коју води.

„Може се рећи да немачки филм јако добор 'живи'. С једне стране, приказујемо старе проверене мајсторе попут Фолкера Шлендорфа, али ту су и звезде немачке кинематографије као што је Фатих Акин. Трудимо се да задовољимо свачији укус и зато је слоган овогодишњег фестивала 'Стварност у фикцији'“, рекао је Бауман.

Филмовима из овогодишње немачке продукције заједничко је то да аспекте немачке реалности приказују у згуснутој фикцији.

Филм Вестерн Валеске Гризебах, којим је отворен фестивал, има све карактеристике вестерна – добре, лоше момке, лепе пејзаже, одличну музику.

Акциона комедија Миротворци Роберта Талхајма прати судбину некадашњих тајних агената Источне Немачке који су остали без посла по уједињењу Немачке, али и добили прилику да покажу своје вештине спасавајући киднапованог агента западнонемачке обавештајне службе у једној далекоисточној земљи.

Ту је и филм Афера Нил-Хилтон Тарека Салеха, добитника Гран прија на овогодишњем Санденсу.

Посебан сегмент програма чини неколико филмова који се баве породичним односима: Свет Вундерлинових Данија Левија, У временима нестајуће светлости (режија Мати Гешонек) и Светле ноћи (Томас Арслан).

„Гете фест“ ће приказати и екранизације познатих књижевних дела, попут филма Чик Фатиха Акина, заснованог на истоименом роману Волфганга Херндорфа, као и филма Повратак у Монток Фолкера Шлендорфа, према приповеци Макса Фриша.

Карте по цени од 250 динара продају се на благајни Дворане Културног центра Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара