Почела 14. „Балканима“

Отварањем изложби у галеријама Дома културе Студентску град „Анимирани дневник - ГИФ анимације“ Вука Палибрка и "Electric Summer Days" Александре Јованић и пројекцијом првог филма из такмичарског програма, почела је 14. „Балканима“.

Овогодишње издање „Балканиме“ представља око 100 кратких анимираних филмова, а на затварању фестивала, 7. октобра, биће додељене награде.

Ове године Европски фестивал анимираног филма обележава 90 година од рођења свог оснивача, Николе Мајдака (1927-2013).

Публика је имала прилику да погледа Мајдаков анимирани филм Аутопортрет, као и филм који је снимљен у Дому културе за време рада Николе Мајдака на „Балканими“.

Фестивал „Балканима“ основан је с циљем да пружи подршку развоју српске сцене анимираног филма, као и да ауторе са простора Балкана укључи у савремене токове и тенденције те уметничке форме.

На отварању фестивала публици су се обратиле заменица директора Дома културе др Невена Томић и уметничка директорка фестивала Ива Ћирић.

Ива Ћирић је поздравила публику, представила програм, захвалила на подршци коју је фестивал добио ове године и иистакла да жели да „Балканима“ следеће године има већу и значајнију финансијску подршку.

број коментара 0 пошаљи коментар