Филм о „Лајбаху“ у Северној Кореји отвара „Слободну зону“

Пројекцијом филма „Дан ослобођења“ у режији Угиса Олтеа и Мортена Травика, 1. новембра у београдском Центру „Сава“ биће отворен филмски фестивал „Слободна зона“.

Травик, позоришни редитељ, концептуални уметник, културни дипломата и велики обожавалац групе Лајбах, успева у августу 2015. године да споји неспојиво.

Поводом 70. годишњице ослобођења Северне Кореје од јапанске колонијалне власти, он посредује, уговара и организује први концерт једне рок групе са Запада у Пјонгјангу, главном граду једне од најзатворенијих земаља на свету.

Успева да издејствује и да ова невероватна авантура буде преточена у документарни филм.

Чланове култне словеначке групе „Лајбах“, којој је припала част да увелича један од најважнијих датума у историји Северне Кореје, у стопу прати филмска екипа и бележи ретке и драгоцене тренутке иза кулиса „„последње комунистичке диктатуре“.

Резултат је ироничан, духовит и ангажован документарни мјузикл који и о Северној Кореји и о „Лајбаху“ говори више од хиљаду речи.

„Слободна зона“ ове године има и нове снаге у селекторском тиму. Млади аутори, монтажерка Јелена Максимовић и редитељ Иван Бакрач одабрали су десет дугометражних филмова за регионалну селекцију.

У међународној селекцији за награду стручног жирија такмичиће се 15 филмова по избору дугогодишње селекторке „Слободне зоне“ Бранке Павловић.

Новитет је и ревијална селекција од 12 кратких филмова у регионалном програму. Публика ће као и до сада моћи да погледа и пет филмова из селекције аутора преко 14 година.

Ту је и богат пратећи програм: пет специјалних пројекција, мастер клас, ноћни разговори и дневни говорни програм „На кафи са ауторима“.

Стручни жири ће доделити награде за Најбољи ангажовани филм у регионалној и међународној конкуренцији.

Награду за Најбољи филм у оквиру селекције аутора преко 14 година доделиће средњошколски жири назван Слободна зона јуниор.

Већ традиционална Награда публике фестивала „Слободна зона“, биће додељена филмовима који су током фестивала оставили најснажнији утисак на посетиоце.

Овогодишњи програм „Слободне зоне“ обухватиће преко 40 играних и документарних, кратких и дугометражних остварења из читавог света.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво