Филм о „Лајбаху“ у Северној Кореји отвара „Слободну зону“

Пројекцијом филма „Дан ослобођења“ у режији Угиса Олтеа и Мортена Травика, 1. новембра у београдском Центру „Сава“ биће отворен филмски фестивал „Слободна зона“.

Травик, позоришни редитељ, концептуални уметник, културни дипломата и велики обожавалац групе Лајбах, успева у августу 2015. године да споји неспојиво.

Поводом 70. годишњице ослобођења Северне Кореје од јапанске колонијалне власти, он посредује, уговара и организује први концерт једне рок групе са Запада у Пјонгјангу, главном граду једне од најзатворенијих земаља на свету.

Успева да издејствује и да ова невероватна авантура буде преточена у документарни филм.

Чланове култне словеначке групе „Лајбах“, којој је припала част да увелича један од најважнијих датума у историји Северне Кореје, у стопу прати филмска екипа и бележи ретке и драгоцене тренутке иза кулиса „„последње комунистичке диктатуре“.

Резултат је ироничан, духовит и ангажован документарни мјузикл који и о Северној Кореји и о „Лајбаху“ говори више од хиљаду речи.

„Слободна зона“ ове године има и нове снаге у селекторском тиму. Млади аутори, монтажерка Јелена Максимовић и редитељ Иван Бакрач одабрали су десет дугометражних филмова за регионалну селекцију.

У међународној селекцији за награду стручног жирија такмичиће се 15 филмова по избору дугогодишње селекторке „Слободне зоне“ Бранке Павловић.

Новитет је и ревијална селекција од 12 кратких филмова у регионалном програму. Публика ће као и до сада моћи да погледа и пет филмова из селекције аутора преко 14 година.

Ту је и богат пратећи програм: пет специјалних пројекција, мастер клас, ноћни разговори и дневни говорни програм „На кафи са ауторима“.

Стручни жири ће доделити награде за Најбољи ангажовани филм у регионалној и међународној конкуренцији.

Награду за Најбољи филм у оквиру селекције аутора преко 14 година доделиће средњошколски жири назван Слободна зона јуниор.

Већ традиционална Награда публике фестивала „Слободна зона“, биће додељена филмовима који су током фестивала оставили најснажнији утисак на посетиоце.

Овогодишњи програм „Слободне зоне“ обухватиће преко 40 играних и документарних, кратких и дугометражних остварења из читавог света.

број коментара 2 пошаљи коментар
(недеља, 05. нов 2017, 00:46)
slavica [нерегистровани]

comeon people you are letting me down!

dokle ta opsednutost napumpanim slovencima... mozda su mnekada i bili alternativna... nasli ste da se promovisete na jadnim korejancima... hajde napravite film o amerima i trumpu ako ste toliko pametni i hrabri ...
comeon people you are letting me down!
nego pogledajte Depeche Mode - Depeche Mode - Where's the Revolution
https://www.youtube.com/watch?v=jsCR05oKROA

(уторак, 03. окт 2017, 21:19)
anonymous [нерегистровани]

lajbah ahahahha

pa ljudi moji lahbah slovenci zovu JP laibah jer imaju takve povlastice da su u ravni javnog preduzeca. niti su kultni niti legendarni osim ako se ne ravnate po slovenackim muzickim standardima. mi imamo riblju corbu, kerber, ekv i gomilu bendova (kultnih!) a oni laibah!? hahahah