Састав Матије Дедића на 33. Београдском џез фестивалу

Београдски џез фестивал наставља са изузетним премијерама па ће тако Матија Дедић први пут у Београду представити свој међународни џез састав.

У пројекту "Three sides of jazz" са њим наступају бубњар Џин Џексон (САД) и контрабасиста Јорис Тепе (Холандија), а као специјални гост из Србије придружиће му се пијаниста Васил Хаџиманов.

За концерт који ће бити одржан 30. октобра у Центру „Сава“, улазнице су у продаји преко мреже „Евентим“, а исте вечери, у првом делу програма наступа амерички саксофониста Дони Мекаслин са својим бендом.

Пијаниста и композитор Матија Дедић (1973) је водећи хрватски џез музичар данашњице и један од водећих у региону.

Ово не потврђује само велики број Порина (најугледнија музичка награда у Хрватској) које је досад добио – 2016. их је освојио чак шест, укључујући и главну награду за албум године Матија свира Арсена, већ и импресивна дискографија у окружењу мајстора светског џеза, као и неуморна концертна активност (соло, трио, Габи Новак, Зоран Предин, Тамара Обровац, Џибони, Шимун Матишић, Зоран Мајсторовић…).

Од 2009. објавио је три албума у пратњи америчких ритам секција, са Леријем Гренадиром и Џефом Балардом, Висенте Арчером и Кендриком Скотом, те са Скотом Кулијем и Антонио Санчезом.

На трећем фестивалском наступу представиће програм са актуелног албума Dedicated у пратњи интернационалног трија са Јорисом Тепеом и Џином Џексоном, ауторски соло програм и дуо са специјалним гостом Василом Хаџимановим.

Холанђанин Јорис Тепе стекао је афирмацију на њујоршкој џез сцени.

Снимио је 10 албума као лидер и радио са бројним легендама џеза, међу којима су Дон Брејден, Бени Голсон, Рашид Али, Били Харт и Ренди Брекер.

Добитник је награде Бирд фестивала „Норт си џез“ за „таленте који заслужују већу пажњу“ 2004. године.

Бубњар Џин Џексон започео је професионалну каријеру у саставу Кевина Јубенкса, а потом био члан различитих састава Хербија Хенкока током деведесетих, као и „Мингус биг банда“.

Међу другим лидерима са којима је радио су и Дејв Холанд, Дони Мекаслин, Робин Јубенкс, Џон Аберкромби, Џо Лок, Чико Фримен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво