Хрватској редитељки Хани Јушић Гран-при на лесковачком фестивалу ЛИФФЕ

Гран-при јубиларног, 10. Лесковачког фестивала филмске режије припао је хрватској редитељки за дебитантски филм „Не гледај ми у пијат“, у конкуренцији од 13 играних филмова у главном програму. Награда носи име славног српског редитеља „Живојина Жике Павловића“.

Високо признање додељено је Хани Јушић за „надахнуто оркестрирање свим стваралачким елементима дирљивог филма, који у сваком кадру потврђује искрену потребу ауторке да се бави личним и бременитим светом својих јунака“, наводи се у саопштењу жирија.

Друга награда за режију припала је Дамјану Козолеу из Словеније за филм Ноћно живљење за „суптилну, проживљену и надахнуту режију, која плени изврсном организацијом кадра и сцене и врсним радом с глумцима“.

Трећа награда отишла је у руке српског редитеља Бојана Вулетића за филм Реквијем за госпођу Ј, за „смирену и и прецизну режију филма, лишену сваке артифицијелности и позе“.

Специјална призања добили су словеначки редитељ Игор Штерк за филм Пођи са мном и Ален Дрљевић из Босне и Херцеговине за филм Мушкарци не плачу.

Традиционално, најбоља глумица и најбољи глумац добијају награду Златни лешник, а то су овога пута били Јелисавета Сека Саблић из Србије за улогу у филму Игла испод прага и Мартин Гјоргоски из Македоније за улогу у филму Амок.

Први пут ове године установљена је и награда за најбољег продуцента, а она је додељења Данилу и Радету Шербеджији за филм Ослобођење Скопља.

Прошле године установљена је награда за најбоље режирани студентски филм „Радомир Бајо Шарановић“, када су се такмичили само студенти Факултета драмских уметности из Београда, а ове године прилику да се такмиче добили су и студенти са свих државних филмских академија са простора бивше Југославије.

Жири у саставу редитеља Милана Кнежевића и Марка Сопића и сценаристе Косте Пешевског одлучили су да прва награда за најбољу режију у тој селекцији припадне редитељки Ани Јакимској за филм Деца ће доћи.

Два специјална признања добили су Аугуст Адриан Вратз за режију филма Опрана душа и Јована Аврамовић за флим Тишина. Они су стекли право да се наредне године својим филмовима такмиче у првој селекцији.

Награде ће бити уручене вечерас у Народном позоришту Лесковац, пре представе Ђурологија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи