Кустурица отворио ЛИФФЕ у Лесковцу

Пројекцијом филма „На млечном путу“ и концертом Емира Кустурице и његовог „Ноу смоукинг оркестра“, вечерас је почео 10. лесковачки интернационални фестивал филмске режије (ЛИФФЕ).

Редитељу Емиру Кустурици је том приликом уручена награда „Живојин Жика Павловић“ за афирмацију српског филма у свету, а његов филм приказан ван конкуренције за награде.

„Један коментар из наших новина је најбољи начин описао до које мере ми сами себе презиремо. Написано је у једној од новина које се читају свакодневно: 'Тешко теби, Емире, са великих светских награда спао си на 'Жику Павловића'. А грешка је фундаментална, јер Жика Павловић је седамдесетих и осамдесетих година, а највише седамдесетих и касних шездесетих, задао светској кинематографији велику загонетку, а та загонетка је била – ми смо у његовом лику овде имали редитеља који је био за длаку бољу од светских редитеља“, рекао је Кустурица након уручења.

До 23. септембра у такмичарском програму биће приказани филмови: Слепи путник на броду лудака, Игла испод прага, Амок, Не гледај ми у пијат, Ослобођење Скопља, Појди з мано, Ноћно живљење, Реквијем за госпођу Ј, Златна петорка, Жаба, Мушкарци не плачу и Нигде, а ван конкуренције хрватско остварење Узбуна на зеленом врху.

Жири у саставу: редитељи Зринко Огреста и Карпо Година и глумац Зоран Цвијановић доделиће Гран при „Живојин Жика Павловић“, а биће додељене и друга и трећа награда за режију, као и Златни лешник за најбољу мушку и најбољу женску улогу.

Биће приказани и филмови студената из земаља бивше Југославије.

Пратећи програм ће обухватити: конференцију редитеља, изложбу „Сиви дом“, промоције књига „Грлом у јагоде – 40 година ТВ серије“ Маје Медић и Стефана Арсенијевића, „Драган Гага Николић – Господин мангуп“ Радмиле Станковић, „Мртви“ Слободана Новаковића, коју је приредио Марко Новаковић, стенд-ап наступ глумца Бранка Ђурића и трибину „У крупном кадру“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво